7. november 2011 kell 17:31

Uuring: Kreekal on nõrgim pensionisüsteem maailmas

Maailma kõige nõrgema pensionisüsteemiga riigid on Kreeka, India, Hiina ja Tai, märgib hiljuti avaldatud Allianz Global Investorsi pensionisüsteemide uuring.

Varahaldusfirma Allianz Global Investors poolt igaaastaselt avaldatav pensioni jätkusuutlikkuse indeks analüüsib maailma 44 riigi pensionisüsteemi hetkeolukorda ja tulevikuväljavaateid. Näitaja võtab arvesse nii riigi demograafilist olukorda, riigirahandust kui ka pensionisüsteemi struktuuri (pensioniiga, pensionäride suhe töötavasse elanikkonda jne).

Seekordse uuringu tulemusel leiti kõige suuremad puudujäägid olevat Kreeka pensionisüsteemis, mille taga lisaks võlgadele on eelkõige suur pensionäride hulk võrdluses tööealise elanikkonnaga. Reforme vajaks kiiremas korras ka India, Hiina ja Tai pensionikorraldus, kus vaid ligi 12% elanikkonnast panustab pensionide maksmisse.  Näiteks Tais minnakse pensionile ametlikult                   55-aastaselt, samas kui Lääne-Euroopa keskmine pensioniiga on 65 eluaastat. Prognoositakse, et 2050. aastaks jõuab nii Tais kui ka Hiinas 65-aastaste ja vanemate suhe 15-64 aastastesse 40 protsendini.

Maailma tugevaimad pensionisüsteemid on uuringu kohaselt Austraalias, Rootsis, Taanis, Uus-Meremaal ja Hollandis, kus inimeste panus iseenda pensioni kindlustamisse on suur ja koorem riigieelarvele väike.

Eesti paigutus jätkusuutlikkuse poolest tabelis 13. kohale. Läti oli kümnendal ja Leedu 22. kohal.

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum