Ain Alvela • 15 november 2011

TOPi võitja: Stora Enso kohanes Eestis kiiresti

Stora Enso juhatuse liige Marek Kase ütleb, et ettevõtte edukuse on taganud eeskätt hästi ajastatud ja paindlikud ärilised otsused, mis on parandanud nende positsiooni globaalsel turul. "Suutsime edukalt kohaneda turgude madalseisuga 2009. aastal ning reageerida nõudluse suurenemisele 2010. aastal, seda kõigis olulisemates segmentides," kinnitab ta. "Samal ajal suutsime laiendada ärilist haaret ja optimeerida oma tooteportfelli. Muidugi teeb meile heameelt, et need otsused kajastuvad positiivselt ka meie majandusnäitajates."

Ettevõttel on Kase sõnul olnud hea võimalus kasvada ja areneda koos turuga, mis on Eestisse toonud mitu olulist investeeringut. "2005. aastal avasime Imaveres talatehase, mis on peamiselt suunatud väga suure potentsiaaliga Jaapani ehitusturule," jutustab ta. "Lisaks oleme viimaste aastatega Imaveres suurendanud puitkomponentide tootmise mahtu ning veel sel aastal avame seal graanulitehase." Ta lisab, et Stora Enso teine saeveski Näpis müüb edukalt krunditud ja värvitud laudu Venemaa, Austraalia ja USA turule. "Samuti on meie käivet elavdanud korporatsiooni IT- ja finantstugiteenuste toomine Eestisse, millega seoses oleme loonud hulga uusi töökohti," märgib ta.

Keerukate majandusoludega toimetulekuks on ettevõte oma tootmismeetodeid põhjalikult ümber mõelnud ning seeläbi efektiivsust tõstnud. "Mõistagi oleme väga tänulikud oma töötajatele, kes on mõistnud muudatuste vajadust ning on omalt poolt tublisti panustanud, et need ellu viia," kinnitab Kase.

Alustasime Stora Ensoga, kes siis veel oli Puumerkki AS, koostööd 2006. aastal. Enne seda olid meie koostööpartnerid väiksemad höövlitööstused, kes olid oma tarnetingimustes sobivamad. Seoses meie enda tootmismahu kasvuga vajasime stabiilsemat koostööpartnerit, kes suudaks meie kasvavaid vajadusi rahuldada.

Selleks korraldasime suunatud osalusega konkursi, mille võitjaks tuli Stora Enso. Viimaste aastate kiire kasv näitab, et me oleme leidnud endale õige partneri, kelle teenuse ja pakutavate toodete kvaliteediga saame rahul olla.

Hea on teha koostööd, kui saavutatud kokkulepped ka teoks saavad ja sellest mõlemad pooled võidavad. Meie omavahelise edu saladus peitub ühises arusaamas turul tervikuna toimuvast ja sellele operatiivses reageerimises, mis võimaldab meil mõlemal kiirelt õigeid otsuseid langetada.

Hetkel kuum