Tööjõumaksude alandamine ei ole praegu võimalik

Hanno Pevkur 25. november 2011, 00:00

Kõige olulisema ja kõige rohkem debatti tekitanud teemana arutasime töötuskindlustusmakse määrasid. Töötukassa nõukogu maksemäärade ettepanek valitsusele oli teatavasti selline, et töötajate maksemäär võiks olla järgmisest aastast 2 ja tööandjate maksemäär 1 ehk kokku 3%.

Selle ettepanekuga ei saanud juba töötukassa nõukogus ei mina ega valitsust esindav rahandusministeeriumi kantsler Veiko Tali nõustuda.

Need põhjused on tegelikult üsna lihtsad. Põhjused on selles, et tänases majanduslikus määramatuses ei saa me olla kindlad, et reservid on tõesti piisavad. Neid reserve on vaja kasvatada.

Oleme juba enne majanduskriisi kokku leppinud selles, et reservid peavad olema vähemalt kahe aasta väljamaksete kohustused.

Reservide piisavus on kindlasti väga problemaatiline. Iga päev tuleb uut teadmist ja see uus teadmine ei ole teinud olukorda ju paremaks - SEB üleeilne hinnang järgmise aasta majanduskasvule ja ka rahvusvaheliste organisatsioonide hinnang. Meenutame ka IMFi seisukohta töötuskindlustusmakse määra kohta, mis ütles väga selgelt, et praegu on vara töötuskindlustusmakset alandada.

Neid argumente silmas pidades ei nõustunud valitsus täna kinnitama neid maksemäärasid. Tegime töötukassa nõukogule ettepaneku teemat uuesti arutada.

Ma väga loodan, et tööandjad siiski tulevad sinna nõukogu koosolekule, sellepärast et nende eilne avaldus ei tähenda seda, et nad ei peaks töötukassa nõukogu töös osalema. Kindlasti peavad ja ma usun ka seda, et mõistlikum on laua taga asju arutada kui meedia vahendusel ultimaatumeid esitada.

Arutelu on kompromissi alge. Me ei saa arutada meedia kaudu või avalikkuses seda, kas üks või teine osapool peab olema kaasatud või mitte. Töötuskindlustuse seadus on eraldi välja toonud Ametiühingute Keskliidu rolli, teenistujate ametiühingute rolli ehk siis TALAO esindaja ja samamoodi nimeliselt Tööandjate Keskliidu kaks esindajat töötukassa nõukogus. See on seaduses nii kirjas. Nii on Eesti Vabariigi parlament otsustanud.

Lühendatult sõnavõtust eilsel valitsuse pressikonverentsil

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. December 2011, 09:04
Otsi:

Ava täpsem otsing