• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Amet: jõuluaja võrdsustamine laenuajaga on kohatu

  Juba aastaid ei anna jõulude tulekust enam märku esimene advendiküünal, vaid mitmeid nädalaid varem algav üleskutse osaleda jõulueelsel laenurallil ülisoodsatel tingimustel, kritiseeris tarbijakaitseamet.

  Tarbijakaitseamet soovitab tarbijatel enne laenu võtmist mõelda sellele, et jõulukingitusteks võetud laenukoorem tuletab end uuel aastal tagasimaksete näol meelde. Kui laenuvõtmine on kindel, soovitab amet võrrelda erinevaid pakkumisi, tutvuda hoolikalt teenuse tingimustega ning muuhulgas pöörata erilist tähelepanu laenuga kaasnevale kogukulule (krediidi kulukuse määrale) ühes aastas.
  „Reklaam, kus esimese advendiküünla säras ja filmi reklaamipauside ajal püütakse nii suurtele kui väikestele  selgeks teha, et kauaoodatud jõulumees peab kingilao asemel laenukontorisse pöörduma, on vastutustundetu.  Sest vaevalt võiks reklaam olla veelgi enam eetilisuse piire kompavam kui seda on laenukontorite jõulukaunistustes aisakellakõlalised pühalikud kuulutused „laenuaja“ algusest ja soodsatest tingimustest, tarbijaid reaalsetesse majanduslikesse raskustesse võivad suruda,“ rääkis tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste.
  Samuti ei tohiks ta  laenukontorit valida siiski selle järgi, kes kõige leebemalt raha väljastab või end kõige innukamalt reklaamib. Esmalt peaks ta adekvaatselt hindama oma tagasimaksevõimeid, võttes arvesse kõik igakuised väljaminekud ning hinnates riski, et väiksemgi häire tagasimaksetes võib tingida eluaegse krediidivõimetuse.
  Krediidiandjale tuleb anda kogu vajalik informatsioon oma sissetulekutest ja kohustustest. Vahel juhtub, et lepingutingimused jäävad arusaamatuks, kuid selliselt juhul tuleb neist möödahiilimise asemel laenuandjalt täpsustavat teavet paluda.
  Kiirlaenude pakkumiste kõrval võrrelge kindlasti ka pankade poolt pakutavaid laenamise võimalusi, kuna kiirlaenuandjatel on tihtipeale kõrgemad intressid ning jäigemad tingimused.
  Laenuandja peab esitame Teile teabelehe, toonitas tarbijakaitseamet.
  Nii kiirlaenufirmade kui ka pankade poolt väljastatavate laenude andmisel peab tarbija enne laenulepingu sõlmimist saama laenuandjalt detailse teabelehe. Selle eesmärk on tutvustada tarbijaile vastutustundliku laenamise põhimõtet ning suurendada laenuandjate hoolsuskohustust. Teabeleht annab võimaluse võrrelda erinevate laenuandjate pakkumisi adekvaatselt. Oluline on teada, et kõikidest laenulepingutest on võimalik taganeda 14-päeva.  
  Teabeleht peab olema kirjalikus vormis või taasesitatav ja see tuleb esitada enne laenulepingu sõlmimist, et  sellega eelnevalt  tutvuda. Kui teabelehte ei esitata, on põhjust laenuandjas kahelda ja üles otsida mõni seaduskuulekam.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Biden plaanib maksudega rikkaid pitsitama hakata
Täna avalikustas Senati rahanduskomisjoni esimees Ron Wyden nn "miljardäridemaksu" plaani, mille eesmärk on kõrgemalt maksustada rikkaid ja ettevõtteid, vahendab Reuters.
Täna avalikustas Senati rahanduskomisjoni esimees Ron Wyden nn "miljardäridemaksu" plaani, mille eesmärk on kõrgemalt maksustada rikkaid ja ettevõtteid, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Põhja-Euroopa kustutas Lõuna-Euroopa lootused odavamale elektrile Aas: rohkem raha taastuvenergeetikasse
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.