Romet Kreek • 29. november 2011 kell 5:14

Ungari – Kesk- ja Ida-Euroopa must lammas

Kui oleme juba harjunud uudistevooga Lääne-Euroopast, kus alandatakse valitsuste krediidireitinguid, nende väljavaateid või spekuleeritakse nende alandamise üle, siis Kesk-ja Ida-Euroopas on oma must lammas. Selleks riigiks on Ungari.

Reitinguagentuur Moody's kärpis Ungari valitsuse krediidireitingu rämpsu (Ba1) tasemele säilitades reitingu negatiivse väljavaate, kuna puudub kindlus valitsuse võimekuse suhtes täita eelarveeesmärke aeglasema majanduskasvu ja raskemas finantseerimiskeskkonnas ning mittejärjepidev kesk-pikk poliitika. Ka teised reitinguagentuurid muutsid Ungari krediidireitingu väljavaated novembri alguses negatiivseteks. Fitch on andnud Ungarile madalaima investeerimisjärgu krediidireitingu (BBB-) nagu ka S&P.

"Moodys'e Ungari reitingu langetamine ei ole kooskõlas Ungari tugevate fundamentaalnäitajatega," ütles Ungari majandusminister Gyorgy Matolcsy Bloombergile.

Erinevalt Kreekast ei ole Ungaril probleeme otsustusvõimega, iseasi, kuidas need on kaasa aidanud rahanduslikule stabiilsusele ja investorite usaldusele.

Loe pikemalt tänasest paberlehest.

Hetkel kuum