• Jaga lugu:

  EL ja IMF katkestasid abikõnelused Ungariga

  Euroopa Liit ja IMF katkestasid eelkõnelused Ungariga võimaliku uue tugilaenu üle, taunides valitsuse katseid kärpida keskpanga sõltumatust ning „lukustada“ eelarvepoliitika veel enne, kui laenu tingimusi on jõutud arutama hakata, vahendas Wall Street Journal.

  Suure võlakoorma all Ungari, mille probleemid on süvenenud koos kasvavate laenukulude ja forinti järsu odavnemisega, teatas läinud kuul, et taotleb IMFilt ja ELilt n.ö ennetavat abilaenu. Viimase eesmärk on veenda investoreid, et riik on stabiilne ja laenukõlbulik.
  Reedel ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Amadeu Altafaj-Tardio, et EL ja IMF on eelkõnelused peatanud, kuna Ungari kavatseb vastu võtta vastuolulised seadused, mis võivad õõnestada keskpanga iseseisvust. Samasuguse teate väljastas IMF.
  Ungari forint odavnes uudise peale euro suhtes 1,4%.
  Ungari parlament kiirendas sel nädalal eelnõu menetlemist, mis muudab keskpanga juhtimisstruktuuri ja intressimäärasid arutava komitee koosseisu. Eelnõu on kritiseerinud nii Ungari keskpank kui Euroopa Keskpank. Ungari keskpanga juhi Andras Simori sõnul on eelnõu osa valitsuse katsest „keskpank täielikult üle võtta“.
  Lisaks menetleb Ungari parlament nn finantsstabiilsuse eelnõu, mille eesmärk on tsementeerida maksu- ja võlapoliitika ning sätestada nõue, et edaspidised muutused on võimalik teha vaid 2/3 parlamendi häältega. Kui see seadus vastu võetakse, ahendab see oluliselt valitsuse manööverdamisruumi kõnelustel IMFi ja ELiga abilaenu tingimuste üle. Muuhulgas sätestab uus seadus ühetaolise tulumaksumäära progresseeruva asemel.
  Avalikes esinemistes on peaminister Victor Orban öelnud, et tahab IMFi ja ELiga ennetavat kokkulepet. Kuna laen võetakse vaid n.ö igaks juhuks ja raha kasutada pole plaanis, ei taha Ungari valitsus laenule erilisi tingimusi. Visandatud summa suurus on 20 miljardit eurot.
  Analüütikute sõnul lisaks aga Ungari valitsuse vastuolulistest sammudest eemale peletatud investorite jaoks kindlust just see, kui IMFi ja ELiga lepitakse kokku selged tingimused.
  2008. a oli Ungari esimene ELi riik, mis vajas IMFi abipaketti, kui globaalsed rahaturud Lehmani krahhi järel hangusid. Läinud aastal katkestas Ungari IMFi ja ELiga koostöö, teatades, et vajab vabadust „ebatraditsioonilisteks meetmeteks“. Viimaste seas oli erapensionifondide natsionaliseerimine ning erakorraliste maksude kehtestamine energia, finants ja telekommunikatsiooni-e ning jaekaubanduse ettevõtetele, et lappida eelarveauke.
  Praegu on Ungari eelarvedefitsiit alla 3% SKPst ja jooksevkonto plussis, kuid investoreid on peletanud valitsuse poliitika - riigil on tekkinud probleemid turgudelt laenamisega, forint on juunist euro suhtes odavnenud 13%. Läinud kuul jättis agentuur Moody’s Ungari ilma investeerimisjärgu reitingust.
  Ungari esindaja kõnelustel IMFi ja ELiga Tamas Fellegi teatas reedel, et Ungari on jätkuvalt valmis alustama jaanuaris ametlikke kõnelusi võimaliku tugimeetme üle. Praegused kõnelused olid alles eelkõnelused, konsultatsioonid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Euroopa Liidu majanduskasv küündis üle 13 protsendi Eestis Euroopa kõrgeim inflatsioon
Koroona põhjustatud majandussurutisest taastuva Euroopa Liidu majanduskasv oli esialgsetel andmetel teises kvartalis 13,2 ning euroalas 13,7 protsenti.
Koroona põhjustatud majandussurutisest taastuva Euroopa Liidu majanduskasv oli esialgsetel andmetel teises kvartalis 13,2 ning euroalas 13,7 protsenti.
Spordiklubid võitlevad pimesi elu eest
See, et spordiklubid on viimase aasta jooksul pidanud liikumispiirangute tõttu ellu jäämise nimel pingutama, ei ole üllatav, kuid mõni ärimudel on pidanud paremini langustele vastu kui teine.
See, et spordiklubid on viimase aasta jooksul pidanud liikumispiirangute tõttu ellu jäämise nimel pingutama, ei ole üllatav, kuid mõni ärimudel on pidanud paremini langustele vastu kui teine.