Anne Oja • 5. detsember 2011 kell 12:46

"Varamaksu kogumine mõttetu"

Vara turuväärtusele hindamine ja sellelt maksu kogumine on niivõrd kulukas ettevõtmine, et seab varamaksu otstarbekuse kohe kahtluse alla, leiab majandusteadlane Janno Reiljan.

Alar Tammingu varamaksu ideed kommenteerib Janno Reiljan.

See ei ole mitte mingi uudis. Tavaliselt nimetatakse varamaksu kinnisvaramaksuks. Maamaks on meil aga juba olemas. Vallasvara kui sellist pole kuskil maailmas maksustatud.

Kuskil Prantsusmaal on varamaks kohaliku omavalitsuse tuluallikas, maksumääraks on vist 5%. Üldiselt kasutatakse varamaksu maailmas väga vähe. Mingit otsustavat tuluallikat sellest eelarvele kindlasti ei ole, sest kohe tekib küsimus, kuidas maksustatavat vara hinnata. Näiteks maa ümberhindlust pole kaua toimunud, seetõttu ei vasta maamaks vara väärtusele. Varamaksu kogumise kulud oleksid samuti suured.

Teoreetiliselt on varamaks õige maks, kuid see ei sobi praktiliselt ega poliitiliselt. Alati võib küll rääkida, et olgu, maksustame kinnisvara alates 200 000 eurost, seega maksaksid tööstuskinnisvara ja luksuselamute omanikud, aga varakad inimesed on selle vastu ning nende hääl kipub tugevam olema.

Näiteks paadimaksu, mis on sisuliselt ainult varakate inimeste maks, oli võimalik kehtestada ja see kehtestati, aga mäletate, kuidas ajakirjandus seejärel paadimaksu kallale kippus? Põhimõtteliselt on võimalik maksustada ka autode mootori võimsust ja kütust. Kütuseaktsiisi maksavadki need, kel auto on ja kes sellega sõidavad, nii palju, kui nad sõidavad.

Hetkel kuum