Silvia Kruusmaa • 7. detsember 2011 kell 8:28

Eesti Pank: müügimaksu kadumine paneb konkurentsitiheduse proovile

Uuel aastal kaob Tallinna müügimaks, mis on praegu kehtestatud paljudele toodetele ja teenustele. Müügimaksu kadumise mõju letihindadele sõltub konkurentsitihedusest, olles suurem nendes valdkondades, kus konkurents on tugevam, teatas Eesti Pank.

Samas sõltub see ka asjaolust, kuivõrd maksu kehtestamine letihinda mõjutas. Üldjuhul veeretatakse kaudse maksu tõusud vähemasti osaliselt ikkagi tarbija kaela, märkis Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere.

Statistikaameti andmetel näitas tarbijahinnaindeks novembris 0,1 protsendilist hinnatõusu, olles aastaga kasvanud 4,2 protsendi võrra. Euroala inflatsioon oli novembris Eurostati esialgsel hinnangul 3 protsenti.Eesti inflatsiooni aeglustumine annab märku majanduse kasvuhoo raugemisest ning väliskeskkonnast tuleva inflatsioonisurve alanemisest, sõnas Lindpere. Viimase poole aasta jooksul on hinnatase Eestis tõusnud 1,3 protsenti. Aasta tagasi samal ajal oli hinnatõus 2,5 protsenti.

Eesti tööturu olukord on sel aastal märkimisväärselt paranenud tänu hõivatute arvu jõudsale suurenemisele. "See ja kiirenenud palgakasv on kaasa aidanud tarbija ostujõu tõusule. Samas on Eesti leibkondade tarbimisotsuseid viimasel ajal senisest tõenäoliselt enam mõjutama hakanud halvenenud välismajanduse väljavaade," rääkis Lindpere.

Toormehinnad maailmaturul ei ole alates kevadest Eesti hinnatõusule enam survet avaldanud. Eesti energiakandjate hinnatõusu lähiajal saab kanda nafta varasema kallinemise arvele.

Rahandusministeeriumi teatel mõjutas novembri hindu Eestis eelkõige toidu mõningane kallinemine, mis oli osalt seotud aiasaaduste hooajalise hinnatõusuga aasta lõpukuudel. Sellele vaatamata on aiasaadused odavamad kui aasta tagasi.

"Aastane inflatsioon hakkas sügisel oodatult pidurduma välistegurite mõju vähenemise tõttu. Eelmise aasta lõpus toimunud toidu oluline kallinemine välisturgudel levis kiirelt ka siinsetesse hindadesse, mis nüüd langeb aastasest arvestusest välja. Seevastu teenuste hinnatõus on siseturu jätkuva taastumise tõttu kiirenemas. Soodsad arengud siseturul on võimaldanud suurtel jaekettidel juurdehindlust suurendada ning taastada langusaastate eelse kasumlikkuse," seisab ministeeriumi teates.

Detsembris on oodata inflatsiooni aeglustumist aasta madalaimale tasemele, samas jaanuaris peaks osade eluasemekulutuste kallinemise tõttu inflatsioon ajutiselt kiirenema. Seejärel jätkub inflatsiooni aeglustumise trend. Seda soodustab väliskeskkonna ebakindlus ning kasvuväljavaadete halvenemine, mille tõttu välisteguritest tulenev mõju hindadele on vähenemas.

 

Hetkel kuum