15. detsember 2011 kell 11:59

Kohvi hind võib raginal alla tulla

Rekordilised saagikoristused Vietnamis ja Brasiilias ning tõenäoliselt Indoneesia 16 aasta suurim toodangu kasv suurendavad kiirkohvides ja espressodes kasutava kohvi pakkumist, samas kui kehv majandusolukord võib nõudlust kahandada.

Rabobank Internationali prognooside kohaselt kasvab kohvi toodang neljandat aastat järjest, olles sel aastal 2,3% suurem ehk küündides 55,98 miljoni kotini (3,36 miljonit tonni), vahendas Bloomberg.

Analüütikute sõnul tähendab suurenenud tootmine kohvihinna jätkuvat langust. Sel aastal juba 9% kahanenud hinnad tulevad Bloombergi küsitletud kauplejate hinnangul järgmise aasta juuniks veel 8,3% alla.

Robusta kohvisort hüppas Londonis 2010. aastal 62%, sest rekordiline nõudlus tekitas esimest korda kolme aasta jooksul kohvi defitsiidi. Praegu ees seisev võimalik majanduslangus tähendab, et kohvi hinnad tulevad tõenäoliselt taas alla. 2009. aastal kukkus kohvi müük esimest korda viimase seitsme aasta jooksul.

"Meil tuleb rekordiline ülemaailmne tootmine ja ma ei ole nõudluse poolest optimistlik," ütles Katonahi president ja endine Merrill Lynchi analüütik Judith Ganes-Chase. "Me peame tõenäoliselt mõneks ajaks pullituruga hüvasti jätma."

NYSE Liffe börsil Londonis on Robusta hind kukkunud 1750 dollarini tonnist, samal ajal on Arabica sordi hind 2,1865 dollarit naela kohta New Yorgis.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum