Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    “Sain Eestis korjata neid kirsse, mida mul vaja oli”

    Eestis kaua tegutsenud Singapuri ärimees Sonny Aswany usub, et järgmisel aastal kinnisvaraturg elavneb ning Eesti pigem võidab Euroopa võlakriisist, sest Skandinaavia ettevõtted toovad oma tootmisi siia.

    Lõppev ja eelmine aasta olid Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi jaoks edukad. Milline tuleb järgmine aasta? Mitte nii hea kui see aasta, aga kindlasti tuleb palju parem kui eelmised aastad. Järgmiseks aastaks on väga kõrged ootused. Me just käivitasime uue tselluloosikeedukatla, mis aitab pakkuda klientidele veelgi vastupidavamaid tooteid, suurendada märgatavalt ettevõtte efektiivsust, seda lisaks suuremale keskkonnahoiule ning väiksemale energia- ja veekulule. See muudab meid konkurentsivõimeliseks ja aitab tõsta kvaliteeti. Turg võib osutuda palju väljakutsuvamaks, aga investeeringud, mida oleme teinud sellel aastal, aitavad meil järgmised aastad üle elada.
    Mis on selle ja eelmise aasta edu põhjused? Inimesed ütlevad tihti, et ettevõte peaks olema suur, et omada majanduslikke oskusi, ja olema edukas ühes või teises valdkonnas. Mina olen aru saanud, et edukas olemine ei ole seotud ettevõtte suurusega. Meie suudame reageerida turul toimuvatele muutustele kiiremini kui meie suured konkurendid. Praegu müüme paberit 50 erinevas riigis – Mehhikost kuni Austraalia ja Filipiinideni. Meil on olnud ajad, kus eksportisime Euroopasse umbes 90% oma toodangust, praegu on Euroopa osakaal 30% ja sellepärast me olemegi edukad.
    Tulite Eestisse 1994. aasta lõpus. Mida olete Eestist õppinud ja kas olete rahul, et tulite just sellel ajal? Meie kutsume seda “alguse tegutseja eeliseks”. Ma tulin siia ja sain korjata neid kirsse, mida mul vaja oli.
    Milliseid vigu olete Eestis teinud? Enamiku oma vigadest olen ma teinud mitte Eestis, vaid Lätis ja Leedus.
    Kas need on keerulisemad riigid? Palju keerulisemad. Mul ei ole Eestis olnud kokkupuuteid korruptsiooniga, aga ma ei saa sama öelda Läti ja Leedu kohta. Tol ajal oli Eesti väga liberaalne, see soodustas välisinvestorite tulekut.
    Kui räägime kogu Toloram Grupist, siis millistes riikides peale Eesti veel tegutsete? Meie grupp on Eestis, Lääne-Aafrikas ja Indoneesias. Põhimõtteliselt tegutseme kõikides eksootilistes maades ja ka Ameerikas. Praegu töötame Lõuna-Ameerika kallal.
    Kes on Toloram Grupi omanikud? Nendeks on kolm peret. Üks pere on mina ja mu kaks venda ja teised kaks on minu onud. Nad elavad Singapuris.
    Seega on see pereäri? Täielik pereäri. Erinevus avalikest ettevõtetest on see, et börsifirmas tegutsetakse teiste inimeste rahaga. Mina tegelen oma pere rahaga ning pean olema ettevaatlikum. Mina vastutan Eesti, paberivabriku ning kinnisvaraarenduse eest. Üks pere vastutab tekstiilitööstuse ja teine pere toiduäri eest.
    Miks Singapurist ei tule teisi investoreid Eestisse?  Esiteks Singapuri ettevõtetel on palju teisi võimalusi, kuhu investeerida. Nad soovivad investeerida riikidesse, kus on sarnased traditsioonid. Näiteks Malaisia, Indoneesia, Hiina ja India. Singapuri ettevõtted vajaksid häid näiteid, mis aitavad nende silmi ja kõrvu Eesti suhtes avada. Peame arvestama, et vahemaa kahe riigi vahel on suur, kuid ma usun, et üha rohkem Singapuri ettevõtteid on varsti tegutsemas ka Eestis. Ja üha rohkem Eesti ettevõtjaid huvitub Singapurist.
    Millise sektori ettevõtted võiksid Singapuris tegutsemise vastu huvi tunda? Kindlasti IT-sektor, sest see on Eestis palju arenenum. Näiteks teil on mobiilne parkimine, meil ei ole. Teil on ettevõte Skype, millel on väga hea tugiala Singapuris.
    Milline on järgmine aasta Eesti jaoks, arvestades võlakriisi ja kõike seda, mis Euroopas toimub? Euroopas toimuva tõttu hakkavad paljud ettevõtted vaatama just Eesti poole. Ma tean, et osa Skandinaavia ettevõtteid mõtleb selle peale, et tuleks oma tootmine Eestisse tuua. Kuna Euroopas on raskused, siis me kõik peaksime oma kulud üle vaatama ning tõstma efektiivsust. Ma arvan, et Eesti kui riik naudib seda probleemi. Eesti on särav näide teistele Euroopa Liidu riikidele.
    Mida Te soovitate ettevõtjatele, kes kardavad järgmist aastat? See on sama, kui sa oled purjelaeval ja tuul läheb valjemaks – siis pead sa oma purjeid kohendama. Väikeste riikide jaoks on see keeruline, aga Eesti firmadel tasuks otsida võimalusi minna uutele turgudele, eriti Aasiasse.
    Eestis räägitakse palju Hiina turust. Hiina ei ole riik, kuhu mina investeeriks ja kus aega kulutaks. Ma kulutaksin aega Indoneesia turuga tegelemiseks.
    Sest Teie olete Indoneesiast? Ei. Ma usun, et aastaks 2020 on Indoneesia majandus maailmas 5. või 6. kohal. Samuti peaks vaatama India poole. Ja nendesse riikidesse laienemiseks on parimaks platvormiks Singapur.
    Millised on Teie eesmärgid Eestis? Meie järgmine investeering on energiasektoris, tahame toota rohelist energiat. Kuid enamiku investeeringuid teeme endiselt paberiärisse.
    Kuidas on lood kinnisvaraarendusega? Mul on väike ja hea projekt Tallinnas Pagari tänav 1, mis on vana KGB maja. Just sõlmisime lepingu ehituse alustamiseks. Sinna tuleb kortermaja 42 korteriga. Loodan, et projekt saab valmis järgmise aasta lõpuks. Eesmärk on arendada midagi sellist, mida pole Eestis varem nähtud. Edu saavutamiseks pead ehitama sellise hoone, mis on klass kõrgem seni turul pakutavatest. Ma olen öelnud ehitajatele, et nende korterite kvaliteet peab olema selline, et ma tahaksin osta selles majas endale korteri. Siis on mul veel väike projekt supermarketi ehitamiseks Põhja-Tallinnas, Koplis. Sinna tuleb Rimi.
    Kas praegu on hea aeg investeerida kinnisvarasse? Kinnisvarasse tuleks alati investeerida ja just siis, kui tsükkel on languses, siis on võimalik tabada järgmist tsükli tõusu. Me alustame ehitust nüüd ja loodetavasti, kui see ehitus lõpeb, siis on ka kinnisvaraturg taas tõusule pööranud. Languse ajal on võimalik leida paremaid ehitusettevõtteid, kes on valmis detailidele rohkem aega kulutama.
    Seega usute, et järgmisel aastal kinnisvaraturg kasvab? Järgmise aasta lõpus me juba rokime, kullake. See aga ei tähenda, et kinnisvarahinnad kerkiksid järsult. Me ei näe kindlasti mitte midagi sellist, mida me nägime 2007. aastal.
     
     Kes on kes
    Sonny Aswany
    Olulisemaks ettevõtmiseks Eestis on Horizon Tselluloosi ja Paberi AS, mille omanik on Tolaram Corporation PTE. Ltd. Eelmine aasta oli Kehras tegutseva Horizoni tselluloositööstuse jaoks väga edukas. Ettevõtte kasum kasvas 0,9 miljonilt 134,3 miljoni kroonini. Aswanyl on olnud plaanis ka mitme suure kinnisvaraarenduse käivitamine Tallinnas, kuid kinnisvaraturu langus lükkas nende plaanide elluviimise edasi. Samuti plaanib Toloram Grupp investeerida kohalikku biomassi kütusena kasutava koostootmisjaama rajamisse. Kehra tselluloositööstuse juurde rajatava jaama hinnanguline maksumus on 30 miljonit eurot. Jaama aastaseks tootmisvõimsuseks plaanitakse 108 GWh soojusenergiat ja 63 GWh elektrienergiat. Jaam peaks tööle hakkama 2014. aastal.Indoneesias sündinud ning Malaisias ja Inglismaal õppinud Sonny Aswany tuli Eestisse juba 1994. aastal ning osales siin mitme ettevõtte erastamisel. Eelnevatel aastatel oli ta töötanud Inglismaal, Indoneesias, Indias ja Venemaal. Enne Eestisse tulekut käis Aswany läbi kõik endised liiduvabariigid ja otsis Tolorami investeeringuteks sobilikku paika, kuid ükski endine liiduvabariik ei tundunud atraktiivsena. Eesti jättis ta esialgu kõrvale, sest see oli tema arvates liiga kauge ja väike maa.Eestisse tuli Aswany aga tänu Tallinnas Koplis asunud Balti Manufaktuuri erastamisele. Järgnesid juba pankrotistunud Kehra tselluloosi- ja paberivabriku, Sindi tekstiilivabriku ja Viljandi Mistra Viva ost. 1998. aasta lõpus andis valitsus Aswanyle eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse. Põhjuseks olid investeeringud tekstiili- ja paberitööstusse. Eelmise aasta kevadel ostis Aswany riigilt Tallinnas Pagari tn 1 asuva endise KGB peamaja.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.