Kuld pole kõiki sel aastal rikkaks teinud

Fredy-Edwin Esse, California 28. detsember 2011, 12:23

Kui kulda peetakse üheks 2011. aasta parimaks investeeringuks, siis võiks arvata, et ka kaevandajate aktsiad on n-ö kullas. Tegelikult on lood hoopis vastupidi.

Kulla hind on sel aastal tõusnud 12%, kuid samal ajal on kullakaevandajate aktsiad kukkunud ligi 16%, kirjutab Wall Street Journal. Börsil kaubeldavate fondide tootluste põhjal näitavad väiksemate kaevandajate aktsiad isegi -40% tootlust.

Kulla hinna liikumised on peavalu valmistanud paljudele Wall Streeti suurnimedele – John Paulson, George Soros, David Einhorn, Seth Klarman ja Thomas Kaplan –, kellest enamik ostis suurel hulgal kullaga seotud väärtpabereid, tihti liikudes kullast endast eemale.

Turuoptimistid eeldasid, et kullakaevandajate aktsiatel on rohkem tõusuruumi kui kullal endal, sest eelnevatel pulliturgudel olid kaevandajate aktsiad kullast kiiremini tõusnud.

Kuid sel aastal on ilmnenud probleemid kaevandajatele, mida kulla hind pole mõjutanud. Investorid on mures, et kaevandamishinnad tõusevad ja valitsused üle maailma hakkavad üha agressiivsemalt kaevandajaid maksustama.

Sellele lisaks on aktsiaturgudel olnud raske aasta ning paljud investorid pagesid aktsiatest USA võlakirjadesse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. December 2011, 12:24
Otsi:

Ava täpsem otsing