Sirje Rank • 27. jaanuar 2012 kell 7:47

"EKP kahjum Kreeka võlast pole absurd"

Eurogrupi juht ja Luksemburgi peaminister Jean-Claude Juncker ütles intervjuus Saksa väljaandele Handelsblatt, et ettepanekud, et Euroopa Keskpank ja euroala riigid Kreeka võlgadest kahjumi sisse võtavad, ei ole täiesti absurdsed.

Selline lahendus ei ole täiesti absurdne, ütles Juncker. Küll aga oleks absurdne seda praegu avalikult kommenteerida, vahendas agentuur Bloomberg.

Eile Luksemburgi parlamendis samal teemal saadikute küsimustele vastates eitas Juncker, et IMF või selle juht Euroopa Keskpanka kuidagi survestaks. Samas märkis ta, et kui siiski Euroopa Keskpank peaks nõustuma Kreeka võla osalise mahakandmisega, ei oleks kahju kuigi suur.

„Need väärtpaberid, mis Euroopa Keskpank ostis, osteti nominaaliga võrreldes suure allahindlusega. Nii et kui keskpank seda teeks, nagu teie väitel Pr (Christine - toim.) Lagarde soovitab, ei too see kaasa suuri kahjumeid. Õieti ei johtu sellest pea mingisuguseid kahjumeid,“ ütles Juncker.

Agentuur Reuters vahendas, et teemat sel nädalal arutanud Euroopa Keskpangas ei ole mingit üksmeelt. Ei kahjumi sissevõtmise ega võimalike alternatiivide osas nagu leppimine summadega, mida võlakirjade eest maksti, selle asemel, et nõuda võlakirjade väljalunastamist nimiväärtuses, kirjutas Reuters tuginedes kahe keskpanga allika väidetele.

 Hinnanguliselt on Euroopa Keskpanga bilansis Kreeka võlakirju umbes 40 miljardi euro väärtuses.

Allikate sõnul on pank võlakirjade eest maksnud 38 mld eurot, 12 miljardit vähem kui 50 mld eurot, mis on võlakirjade nimiväärtus. Vahe kataks „augu“ oktoobris Kreeka jaoks kokku lepitud abipaketis, kus nn avaliku sektori osa oleks 130 mld eurot.

IMF on väljendanud korduvalt muret, et Kreeka ja erasektori vahel arutusel olev laenude osalise mahakandmise kokkulepe ei pruugi olla piisav, et Kreeka sealt edasi oma võlgade teenindamisega ise toime tuleb. See nõuaks avaliku sektori laenuandjatelt suuremat panust. Samuti on Kreeka ähvardanud, et vabatahtliku kokkuleppe asemel on olemas ka võlgade jõuga mahakirjutamine. Seegi jätab küsimuse, mis saaks sellisel juhul 2010. a kevadest käivitatud vastuolulise tugiostuprogrammi raames Euroopa Keskpanga bilanssi ostetud võlakirjadest. 

Rootsi rahandusminister Anders Borg ütles Davosis, et poliitikud ei peaks Euroopa Keskpanka survestama kahjumi kandmises osalema. Tagajärg võib olla, et Euroopa Keskpank kahetseb selle tugimeetme käikulaskmist, et hädas riike abistada, vahendas Bloomberg. 

Hetkel kuum