Indrek Kald • 10. veebruar 2012 kell 5:06

IV kvartalis majanduskasv aeglustus 4%-le

Esialgsetel andmetel kasvas Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) eelmise aasta neljandas kvartalis 4%, teatas statistikaamet.

Esialgsete arvutuste järgi pidurdas IV kvartalis SKP kasvu enim töötlevas tööstuses, energiatootmises ja kinnisvaraalases tegevuses loodud lisandväärtuse kasvu kiire aeglustumine või vähenemine.

SKP kasvu toetas enim ehituses loodud lisandväärtuse kiire kasv. Ehituse kasvu tagasid peamiselt hoonete remondi- ja rekonstrueerimistööd. Suurem mõju oli veel kaubanduse, info ja side ning põllumajanduse ja metsamajanduse tegevusalal loodud lisandväärtuse kasvul.

Eelmise kvartaliga võrreldes vähenes sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP 0,8%. Sellele eelnes kahes kvartalis kasvu aeglustumine. Viimati vähenes SKP eelmise kvartaliga võrreldes 2010. aasta esimeses kvartalis.

Viimase pooleteise aasta jooksul mõjutas majanduskasvu enim töötlev tööstus. Selle tegevusala lisandväärtuse kasv tugines eelkõige toodangu ekspordi kiirele kasvule. 2011. aasta IV kvartalis aeglustus aga töötleva tööstuse kaupade ekspordi kasv järsult peamiselt arvutite, elektroonika- ja optikaseadmete väljaveo vähenemise tõttu. Selle tulemusel aeglustus ka töötleva tööstuse lisandväärtuse kasv.

2011. aastal kasvas majandus eelmise aastaga võrreldes 7,5%.

Hetkel kuum