21 juuni 2012

Võimalik kukkumine arenevaks turuks

MSCI sõnul võtsid nad Kreeka aktsiaturu vaatluse alla võimalusega reklassifitseerida see areneva turuna. Kreeka oleks sel juhul esimene Euroopa Liidu riik, mis kärbitaks arenenud turu staatusest arenevaks.

Hetkel vaid kahest ettevõttest koosnev MSCI Kreeka indeks ei ole struktuurselt enam kooskõlas arenenud turgude suurusnõuetega, vahendab MSCI sõnu agentuur Bloomberg.

Indeksite pakkuja sõnul võidakse võidakse indeksi arvutamine lõpetada, kuid aktsiate väärtus veelgi edasi kukub. MSCI Kreeka indeks on viimase viie aastaga kaotanud 93% enda väärtusest seoses finants- ja võlakriisiga.

"Turud on juba Kreeka aktsiate suhtes otsuse langetanud," ütles Bloombergile Marketfield Asset Managementi nõukogu esimees Michael Shaoul. "MSCI peab paratamatusega leppima. Tegelikult peaksid nad täiest uue kategooria leiutama - õhku lennanud arenenud turud."

MSCI Kreeka indeksi osakaal MSCI Maailma indeksis kukkus läinud kuul 0,03%ni, mis veel kaks aastat tagasi oli 0,16%. MSCI sõnul võidakse Kreeka börsile anda eraldiseisva turu staatus, kui riik lahkub eurotsoonist ja piirab investorite ligipääsu aktsiaturule.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum