Romet Kreek • 1. august 2012 kell 14:25

Ligi: meil on moraalne õigus teistelt riikidelt otsuseid nõuda

Saksa meediaväljaandes ilmunud Rolf von Hohenhau arvamus on oluline, sest see on nii valju, et ulatub kaugele, põhjendas rahandusminister Jürgen Ligi oma vastulauset.

Ilmselt maksab Rolf von Hohenhaul mõelda kahele asjale:

1. Kas kõik ajakirjandusest loetu vastab tegelikkusele.2. Kas võimalus, et Saksa kohus 17 valitsuse ja parlamendi otsused sügisel olematuks muudab, paistab kena välja ja on Saksamaale endale igas mõttes hea.

Puuduv osa minu vastusest ajakirja Wirtschaftswoche küsimusele, kas Saksa kohtuasi teeb mulle muret, oli aga mustvalgel selline:

"Ma ei tea, mida Saksamaa põhiseaduskohus seni teinud on. Info on ammu laual. Muidugi on põhiseaduskohus iseseisev – seda ma respekteerin.  Minu töö on olnud sisendada hoopis Eesti parlamendile, kes on kõige aeglasem, et tuleb näha rahvusvahelist tervikut. Isegi kui Eesti on väike riik, on meil moraalne õigus ka teistelt riikidelt otsuseid nõuda. Võrreldes oma majanduse suurusega kannavad eestlased ESMis suurt koormat."

„Täienduseks, et Eesti riigi sõnaõigus ei erine teiste riikide omast, intervjuus aga viitasin meie moraalsele õigusele eelarveteemadel sõna võtta nii meie poliitika vastutustundlikkuse kui  maksevõimega võrreldes liikmetest kõige suurema panuse tõttu abipakettidesse. EFSFis on meie panus eriti suur, nii et meie huvi on kiirem ESM ainuüksi selle pärast. Aga nagu ka Wolfgang Schäuble, väljendasin küsimusele vastates muret eelkõige selle pärast, et kriisiohjamine viivitusteta tööle hakkaks.“

Hetkel kuum