Indrek Kald • 24. august 2012 kell 9:25

Ettevõttelaenud kasvasid aastaga 29%

Juulis andsid Eesti pangad ettevõtetele laene ja liisinguid 743 miljoni euro väärtuses ehk ligi 29 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

Ettevõtete laenukäive oli juulis viimaste aastate suurim, ütles Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask.

Nagu eelmistel kuudel kasvasid juulis kiiremini lühiajalised laenud, mida eriti hoogsalt võtsid transpordi- ja kaubandusettevõtted. Pikaajalisi laene väljastati samuti rohkem kui selle aasta varasematel kuudel. Nende laenude käive ulatus 225 miljoni euroni, millest ligi kolmandiku said kinnisvara- ja ehitusettevõtted.

Eluasemelaene võeti juulis pisut vähem. Uute eluasemelaenude maht oli 49 miljonit eurot ning aastakasv taandus eelmiste kuude kõrgetelt kasvunäitajatelt 11%le. Majapidamiste suurenenud laenuhuvi märgib aga autoliisingu jätkuvalt kiire, üle 30% ulatuv aastakasv.

Ettevõtete suurenenud laenuaktiivsus tõi kaasa pankade laenuportfelli kasvu. Laenu- ja liisinguportfell suurenes juulis 89 miljoni euro võrra, 14,6 miljardi euroni. Viimastel kuudel laenuturul toimunud areng näitab, et rohkem kui kolm aastat kestnud laenumahu vähenemine on tõenäoliselt läbi, kinnitas Jana Kask.

Alates aprillist on pankade krediidiportfell pidevalt suurenenud. Aastatagusest tasemest oli laenude ja liisingute kogumaht juulis siiski veel 0,3% väiksem.

Eluasemelaenude keskmine intressimäär püsis juulis 2,9% tasemel. Enamiku laenude baasintressimäär, kuue kuu Euribor, alanes eelmise kuu keskmisega võrreldes 0,15 protsendipunkti võrra, mis tähendab, et intressimäärade vahe suurenes. Ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli juulis 3,4%.

Laenuportfelli kvaliteet jätkas ootuspäraselt paranemist. Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude maht vähenes kuuga enam kui kuue miljoni euro võrra. Pikaajaliste viivislaenude osakaal alanes juuli lõpuks 4,3%ni laenuportfellist.

Hoiuste aastakasv püsis 10% tasemel. Hoiuste maht suurenes juulis 190 miljoni euro võrra, millest valdav osa tuli ettevõtetelt. Kuu lõpus ulatus Eesti ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kogumaht 8,4 miljardi euroni.

Hetkel kuum