Romet Kreek • 7. september 2012 kell 10:16

Baltikumil kulub kriisieelsesse aega jõudmiseni viis aastat

Balti majandused on vähem avatud euroala probleemidele ja kasvavad euroalast kiiremini, kirjutas EastCapitali sõltumatu nõustaja ja Rootsi keskpanga endine juht Bengt Dennis EastCapitali kliendikirjas.

Kõik kolm Balti majandust on tugevalt taastunud 2008-2009 aasta kriisist, kuid neil on veel pikk tee minna, et saavutada kriisi eelne SKP tase.

„Balti riigid kaotasid palju kogutoodangust,“ ütles ta. „Läti kaotas 17 protsenti oma SKPst, Eesti ja Leedu veidi vähem. Eesti ja Leedu jõuavad kriisi eelse SKP tasemeni aastatel 2014-2015 ja Läti 2016-2017. See on olnud karm hind majanduspoliitika käest laskmise eest.“

„Euroala mõju majandustele on suuresti erinev ja toimub peamiselt läbi kaubanduse,“ ütles ta. „Eesti on osa euroalast ja on rohkem mõjutatud euroala kriisist, kui Läti ja Leedu. Samas kaupleb Eesti õnneks tugevalt Rootsiga, Soomega ja Venemaaga – nee kõik on kasvavad majandused. Läti ja Leedu kauplevad vähem Lääne-Euroopaga ja on seetõttu vähem avatud eurokriisile.“

Sellel aastal peaks Eesti ja Leedu majandus kasvama kolm protsenti ja Läti majandus umbes neli protsenti. Teiste Euroopa riikidega võrreldes läheb Baltikumil hästi.

Hetkel kuum