Rainer Saad • 11. september 2012 kell 7:27

Mees, kes otsustab euro saatuse

Angela Merkel võib olla Euroopa mõjukaim naine, kuid sel nädalal on euro päästmise kava Saksamaa ülemkohtu kohtuniku Andreas Vosskuhle käes, keda tuntakse Saksamaa võimsaima mehena, kirjutas Reuters.

Saksa konstitutsioonikohtult oodatakse kolmapäeval Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamisleppe ja eelarvepakti lubamist. Enamus õiguseksperte ootab, et kehtestataks tingimused, mis näitavad parlamendi otsustusõigust Saksamaa eelarve üle.

Saksa kohus uuris eile, kas lükata edasi kauaoodatud otsus seoses uute juriidiliste takistustega. Saksa konservatiivide partei seadusandja esitas eile uue juriidilise kaebuse kohtule. Õigusekspertide sõnul on ebatõenäoline, et see takistaks kolmapäevast otsust.

Homne kohtuotsus paneb proovile nii kohtu kui ka Vosskuhle autoriteedi, kes 48 aastasena on noorim ametis olnud ülemkohtu juht.

„Pinge on suur ja ta teab seda. Kuid tema jaoks on see osa tööst, mida ta võtab väga tõsiselt,” ütles üks tema kolleeg.

Kohus peab otsustama, kas valitsus saab ühineda Euroopa Stabiilsusmehhanismiga, mille eesmärk on pakkuda rahalist abi nõrgematele eurotsooni riikidele ja eelarvepaktiga, mis annab Brüsselile võimu eelarvepuudujääkide üle.

Hetkel kuum