Sirje Rank • 20. september 2012 kell 12:21

Iiri majanduskasv toppab

Iiri majanduskasv jäi teises kvartalis loodetud kasvu asemel toppama, kuna eksport vähenes ja kodumaine tarbimine teeb vähikäiku.

SKP jäi teises kvartalis esimese kvartaliga võrreldes samale tasemele ja kahanes aasta baasil 1,1%, teatas täna Iiri statistikaamet. Agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikud olid prognoosinud keskmiselt 0,7% suurust tõusu.

Eksport kahanes kvartali baasil 0,5%, mis oli esimene langus 2010. aasta neljandast kvartalist. Import vähenes 5,2% ja eratarbimine 0,4%.

"Jätkuvalt nõrk seis Iiri tööturul (juulis töötuid 14,9%), sealhulgas järjest kasvav pikaajaline töötus, jätavad küsimärgi alla nii majanduse toibumise kui pankade tervise," ütles Goodbody Stockbrokersi peaökonomist Dermot O’Leary.

Iiri valitsus loodab, et riigis tegutsevad välisfirmad nagu Google ja Pfizer aitavad majanduse ekspordi toel jälle kasvama saada. Praegu aga pidurdab nii kasvu kui tööpuuduse alanemist nõrk nõudlus riigi siseturul.

Iiri valitsuse prognoosi järgi kasvab SKP tänavu 0,7% ning tuleval aastal 2,2%.

Hetkel kuum