24. september 2012 kell 3:32

Kiirliin Venemaale

Homme avatakse pilootprojektina Eesti nn roheline koridor idapiiril, et kiirendada kaupade liikumist.

Homme ületab Palsteve OÜ esimene treiler Mercedes-Benzidega Eesti-Vene piiri uue rütmiga. Kiirliiniprojekti ettevalmistused said alguse riigikontrolli kevadisest piirikontrolli auditist, mis andis selge signaali, et kummagi riigi toll peaks pingutama selle nimel, et kaubavahetus ja eriti seda puudutavad formaalsused paremaks muuta. "Pärast seda langes kokku mitu õnnelikku sündmust," tõdeb maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm.

Viimased neli kuud on Eesti Maksu- ja Tolliamet keskendunud Eesti ja Venemaa piiriületuse kiirliini loomisele. Nüüd kannab töö vilja ning homme avatakse kiirliini pilootprojekt, mille eesmärk on rakendada kahe riigi tollipiiril uus töökorraldus, mis kiirendab kaupade liikumist.

Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis lõikavad Helm ja Venemaa Tollikomitee juht homme pidulikult läbi lindi ning sõlmivad kiirliini lepingu, milles pannakse paika koostöö Pihkva tolliga.

Pilootprojekt tähendab sisuliselt seda, et piiri järjekorrasüsteem saab täienduse ehk sinna tekib kiirliini registreerimise koht. Selle tulemusel suureneb piiri läbilaskvus oluliselt.

Kuidas ettevõttele kiirliini luba taotleda, loe tänasest Äripäevast.

Autor: Alyona Stadnik, Rivo Sarapik

Hetkel kuum