Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Norra valitsus ergutab kuumavat majandust

  Norra valitsuse tuleva aasta eelarve ergutab veelgi nõudlust majanduses, kus alla 3% piiri kahanenud tööpuudus kannustab palgasurvet, inimeste võlakoormus kasvab ning keskpank pingutab, et tarbimist ohjata, ilma, et Norra kroon sellest liigselt tugevneks.

  Norra valitsus püsib küll kulusid suurendades eelarvereegli piires, mis piirab riigi naftafondi tulude kasutamist, kuid keskpanga hinnangul peaks valitsuse eelarvepoliitika olema konservatiivsem, et vältida majanduse ülekuumenemist, kirjutas agentuur Bloomberg.
  Naftarikkus on Norrat kriisi eest kaitsnud. Nafta- ja gaasisektori investeeringud on rekordtasemel ning see rikkus ei jäta mõjutamata ülejäänud osa majandusest. Registreeritud töötute arv kahanes septembris 2,4%-le augusti 2,6%-lt. Eluasemete hinnad kasvavad kiiresti, olles 2008. a lõpust kerkinud 30%. Eraisikute võlatase ületab tuleval aastal keskpanga prognoosi järgi 200% piiri kasutada olevast tulust.
  Tänavu kevadel prognoosis Norra valitsus majanduskasvu väljaspool nafta- ja gaasisektorit 2,75% ja tuleval aastal 3%. Täna avalikustatud eelarves tõstis valitsus selle aasta kasvuprognoosi 3,7%-le ja kärpis tuleva aasta prognoosi 2,9%-le. Norra riigieelarve defitsiit on tänavu 5,2% ja tuleval aastal 5,3% SKPst nafta ja gaasisektorit arvestamata.
  Kontrast Norra majanduse tugevuse ja Euroopa võlahädade vahel lennutas Norra krooni augustis euro suhtes üheksa aasta kõrgeimale tasemele. See teeb elu raskeks Norra ekspordifirmadel.
  Norra keskpank on läinud aasta lõpus baasintressi määra 0,75% võrra kärpinud tasemele 1,5%, et pidurdada turvavaluuta staatuse saanud Norra krooni tugevnemist. Intressimäär on sel tasemel aga jätkuvalt kõrgem nii euroala kui Rootsi enim jälgitud baasintressi määrast.
  "Norral on luksuse probleem," ütles SEB panga peaökonomist Oslos Stein Bruun. "Probleem on selles, kuidas piirata tarbimise kasvu olukorras, kus enamikel Norra partneritel Euroopas ei ole midagi kulutada."
  Tuleval aastal on Norras parlamendivalimised, mis ei jäta mõjutamata ka riigieelarvet, prognoosivad analüütikud.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Uuring: klienditeenindus 400 protsenti paremaks? Tehtav!
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
S&P 500 sulgus järjekordselt oma uuel rekordtasemel 5 433,74 punkti juures
Wall Street sulgus neljapäeval erisuunaliselt: S&P 500 tegi sel nädalal juba mitmendat korda juba oma ajaloo rekordi ning edenes +0,23%, Dow 30 langes -0,17% ning Nasdaq tõusis +0,34%.
Wall Street sulgus neljapäeval erisuunaliselt: S&P 500 tegi sel nädalal juba mitmendat korda juba oma ajaloo rekordi ning edenes +0,23%, Dow 30 langes -0,17% ning Nasdaq tõusis +0,34%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Põllumeestele antakse 19 miljonit toetust biometaani tootmiseks
Põllu- ja metsamajandusettevõtted saavad keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) küsida toetust biometaani tootmiseks.
Põllu- ja metsamajandusettevõtted saavad keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) küsida toetust biometaani tootmiseks.
Rail Balticu projekt on ohus: puudu on kuni 19 miljardit eurot
Rail Balticu projekti edasiliikumine on ohus, sest seitsme aastaga on selle hinnanguline maksumus neljakordistunud ning sellest võib tekkida 10–19 miljardi eurone eelarvepuudujääk, leiavad Eesti, Läti ja Leedu riigikontrollid täna avaldatud ühisaruandes.
Rail Balticu projekti edasiliikumine on ohus, sest seitsme aastaga on selle hinnanguline maksumus neljakordistunud ning sellest võib tekkida 10–19 miljardi eurone eelarvepuudujääk, leiavad Eesti, Läti ja Leedu riigikontrollid täna avaldatud ühisaruandes.