Sirje Rank • 8. oktoober 2012 kell 7:58

Norra valitsus ergutab kuumavat majandust

Norra valitsuse tuleva aasta eelarve ergutab veelgi nõudlust majanduses, kus alla 3% piiri kahanenud tööpuudus kannustab palgasurvet, inimeste võlakoormus kasvab ning keskpank pingutab, et tarbimist ohjata, ilma, et Norra kroon sellest liigselt tugevneks.

Norra valitsus püsib küll kulusid suurendades eelarvereegli piires, mis piirab riigi naftafondi tulude kasutamist, kuid keskpanga hinnangul peaks valitsuse eelarvepoliitika olema konservatiivsem, et vältida majanduse ülekuumenemist, kirjutas agentuur Bloomberg.

Naftarikkus on Norrat kriisi eest kaitsnud. Nafta- ja gaasisektori investeeringud on rekordtasemel ning see rikkus ei jäta mõjutamata ülejäänud osa majandusest. Registreeritud töötute arv kahanes septembris 2,4%-le augusti 2,6%-lt. Eluasemete hinnad kasvavad kiiresti, olles 2008. a lõpust kerkinud 30%. Eraisikute võlatase ületab tuleval aastal keskpanga prognoosi järgi 200% piiri kasutada olevast tulust.

Tänavu kevadel prognoosis Norra valitsus majanduskasvu väljaspool nafta- ja gaasisektorit 2,75% ja tuleval aastal 3%. Täna avalikustatud eelarves tõstis valitsus selle aasta kasvuprognoosi 3,7%-le ja kärpis tuleva aasta prognoosi 2,9%-le. Norra riigieelarve defitsiit on tänavu 5,2% ja tuleval aastal 5,3% SKPst nafta ja gaasisektorit arvestamata.

Kontrast Norra majanduse tugevuse ja Euroopa võlahädade vahel lennutas Norra krooni augustis euro suhtes üheksa aasta kõrgeimale tasemele. See teeb elu raskeks Norra ekspordifirmadel.

Norra keskpank on läinud aasta lõpus baasintressi määra 0,75% võrra kärpinud tasemele 1,5%, et pidurdada turvavaluuta staatuse saanud Norra krooni tugevnemist. Intressimäär on sel tasemel aga jätkuvalt kõrgem nii euroala kui Rootsi enim jälgitud baasintressi määrast.

"Norral on luksuse probleem," ütles SEB panga peaökonomist Oslos Stein Bruun. "Probleem on selles, kuidas piirata tarbimise kasvu olukorras, kus enamikel Norra partneritel Euroopas ei ole midagi kulutada."

Tuleval aastal on Norras parlamendivalimised, mis ei jäta mõjutamata ka riigieelarvet, prognoosivad analüütikud.

Hetkel kuum