Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Van Rompuy kergitas saladusloori

  Euroala oma eelarve ning perspektiivis ühised võlakirjad – need on paar ettepanekut reedel avalikustatud rahaliidu remondikavast, mis tõotab nädala lõpus kohtuvatele ELi valitsusjuhtidele jälle hommikuni vältavaid vaidlusi.

  Mõtted on veel toored, möönis kava kokku pannud Ülemkogu president Herman Van Rompuy reedel Helsingis.
  Niisamuti tunnistas rahandusminister Jürgen Ligi paar päeva varem rahaliidu reformikava arutanud eurogrupi kohtumise järel, et küsimusi oli ka rahandusministritel rohkem kui selgust.
  Jürgen Ligi äraootav. “Kui sellesse sisu panna, siis saab edasi mõelda,” kommenteeris Ligi ühise eelarve ettepanekut, lisades, et ühtki ideed pole põhjust takka kiita enne, kui pole teada selle lisaväärtus.
  Võimalikest rahanumbritest on Ligi sõnul nimetatud 0,2% SKPst, kuid milleks seda kasutada, on lahtine.
  Reedel avalikustas Herman Van Rompuy vahearuande aruteludest euroala kriisilahenduse ja tuleviku üle, millest peaks detsembri Ülemkoguks sündima konkreetse ja pikema ajahorisondiga teekaart.
  Eraldi eelarve vajadust põhjendab paber rahaliidule spetsiifiliste vajadustega – olukordadega, kus erinevad mõjurid  riike erinevalt mõjutavad. Nii võib tekkida vajadus nn asümmeetrilisi šokke kesktasandil leevendada, et ühe riigi probleemid jälle kõigile kahju ei teeks.
  Euroala oma eelarve ideed on asunud toetama isegi Suurbritannia, kuid seda pigem lootuses, et see annab saareriigile võimaluse euroala hädadest veelgi enam eemalduda ning ELi ühist eelarvet kärpida.
  Ära nimetatakse ka ühised võlakirjad, mille väljaandmine eeldaks uue instantsina euro­ala rahandusministeeriumi loomist. Välja on pakutud lühiajaliste ja piiratud mahus emiteeritavate võlapaberite idee, mis looks euroalal uue likviidse ja väikese riskiga varaklassi. See ­aitaks ka pankade tervist liikmesriikide võlaprobleemidest lahus hoida.
  Pangandusliit on tähtsaim. Olulisimaks, otsesõnu peamiseks, nimetab vahearuanne rahaliidus ühtse pangandusjärelevalve loomist. Samuti rõhutatakse vajadust parema süsteemi järele pankade probleemide lahendamiseks. Praegune korraldus liikmesriikide tasandil ei pidanud kriisile vastu ning on euroala finantsturud uuesti killustanud. See pärsib laenuandmist ja nii majanduse toibumist.
  Kuniks aga ühtne süsteem paika saab, soovitatakse pankade rekapitaliseerimise roll anda euroala ajutisele päästemehhanismile ESMile.
  Pangandusliidu kolmanda elulise elemendina peaks igas liikmesriigis toimima ühtsete standardite järgi loodud hoiusekindlustuse süsteem, et euro Hispaania pangas oleks niisama kindel kui Saksa pangas.
  “Ma ei esita valmis ettepanekuid,” ütles van Rompuy. Laual on ettepanek, mille põhjal edasi arutada, kuidas kriisist väljuda ja eurole stabiilsem alus luua.
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Tööpäev parima juhiga: viis nippi, kuidas olla edukam juht
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Eesti meediaettevõtted asutasid kollektiivse esindamise organisatsiooni
Delfi Meedia, Postimees Grupp, Õhtuleht Kirjastus ja Äripäev sõlmisid lepingu uudismeedia väljaandjate kollektiivse esindamise organisatsiooni Balti Uudismeedia Väljaandjate Ühing asutamiseks.
Delfi Meedia, Postimees Grupp, Õhtuleht Kirjastus ja Äripäev sõlmisid lepingu uudismeedia väljaandjate kollektiivse esindamise organisatsiooni Balti Uudismeedia Väljaandjate Ühing asutamiseks.
Eluaseme hinnad kasvasid aastaga pea 8%
Eluaseme hinnaindeks kasvas esimeses kvartalis aastaga 7,8 protsenti, neljanda kvartaliga võrreldes ulatus indeksi tõus 2 protsendini, teatas statistikaamet.
Eluaseme hinnaindeks kasvas esimeses kvartalis aastaga 7,8 protsenti, neljanda kvartaliga võrreldes ulatus indeksi tõus 2 protsendini, teatas statistikaamet.