• Jaga lugu:

  Valitsus teab rohkem kui “Pealtnägija”

  Valitsus on olnud Narva lähistele ehitatava uue põlevkivielektrijaama teemaga rohkem kursis kui eelmise nädala "Pealtnägija" ning Eesti Ekspress käsitlesid, ütles peaminister Andrus Ansip.

  "Valitsuskabineti liikmed olid informeeritud kõigist asjaoludest, mis leidsid käsitlemist "Pealtnägija" saates ja järgneva päeva Eesti Ekspressi artiklis. Julgen väita, et meie informeeritus on märksa ulatuslikum olnud otsustamise eel, kui nendes kahes ajakirjanduse väljaandes informatsiooni on edastatud Eesti rahvale," märkis ta riigikogu liikmete küsimustele vastates.
  "Lükkan kategooriliselt ümber väited, nagu oleks majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts hoidnud valitsuskabineti liikmeid alainformeeritutena. Sellised väited ei vasta tõele," lisas Ansip.
  Ta vastas jaatavalt keskerakondlase Lembit Kaljuvee küsimusele, kas sellist elektrijaama ja sellisel kujul me tahtsime ja vajame. "Uue keevkihtkatla ehitamine või kahe katla ehitamine on Eesti jaoks ülimalt oluline. Me ei saa loota ainult ühendustele, ehkki ka need on ülimalt olulised Eesti energiajulgeoleku ja energiasõltumatuse tagamiseks. Kindlasti peavad olema ka kaasaegsed oma elektri tootmise võimalused ja siiani kõige madalama omahinnaga on siiski elektri tootmine Eestis põlevkivist," selgitas ta.
  Ansipi ütlusel vajavad kõik ülejäänud tootmisviisid olulises määras dotatsiooni, st taastuvenergia tasusid. "Põlevkivienergeetika on endiselt turul konkurentsivõimeline ja me ei saa jätta Eestit energiadefitsiiti. Me peame omama oma tootmisvõimsusi ja nendest kaalutlustest lähtudes valitsus täie vastutustunde juures langetas otsuse ehitada kaks uut katelt, õigusega ühe katla ehitusest loobuda, kui me saaksime energiavajadused katta teistest allikatest, näiteks tuumaelektrijaama baasil," rääkis ta.
  "Olgu öeldud, et see rajatav katel peab 50% ulatuses olema võimeline põletama ka biomassi ehk puitu," lisas Ansip.
  Kaljuvee küsis ka, millal tuleb teise ploki juurdeehitamine otsustada. "Mulle teadaolevalt see otsus tuleb langetada järgmise aasta esimesel poolaastal, kas teine plokk ehitada või mitte. Sellele küsimusele on praegu vara vastust anda," märkis Ansip.
  Peaministri kinnitusel on meil vaja katta elektrienergia vajadusest veel umbes 300 megavati ulatuses mingitest teistest ressurssidest, nt uutest loodavatest ressurssidest. "Oleme kavandanud osaleda Visaginase uues tuumaelektrijaamas ja sealt on meil soov saada osalust 300 megavati ulatuses ja me loodame, et see projekt siiski realiseerub, ehkki arvestades Leedus läbiviidud referendumit, on projektiga seotud riskid  olulisel määral suurenenud. See võib olla üks argument, miks kalduda eelistama teise ploki ehitamist," rääkis ta riigikogus.
  Lembit Kaljuvee viitas opositsiooni soovitusele, et majandusminister Juhan Parts peaks tagasi astuma ning küsis peaministri arvamust.
  "Olen veendunud, et Juhan Parts on hea majandus- ja kommunikatsiooniminister, energeetika vallas langetatud otsused on eelnõude tasemel olnud hästi ettevalmistatud, vabariigi valitsuse liikmed on olnud piisavalt informeeritud selleks, et kaalukaid otsuseid langetada," kaitses Ansip kolleegi.
  Sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljev küsis, kas Narva uue jaama hanke puhul on rikutud riigihanke seadust. "Antud hanke on läbi viinud Eesti Energia, seda pole läbi viinud majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ja kindlasti ei ole seda läbi viinud vabariigi valitsus, nii et hankemenetlust puudutavates küsimustes palun pöörduda nende poole, kes on hanget läbi viinud, või nende poole, kes teostavad järelevalvet hanke läbiviimise üle," vastas Ansip.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.