• Jaga lugu:

  Sotsid ja demokraadid küsivad Oviirilt elektrijaama ehitushanke rikkumiste kohta

  Sotsiaaldemokraadid ja demokraatide ühendusse kuuluvad saadikud esitasid täna arupärimise riigikontrolör Mihkel Oviirile saamaks teada, mida riigikontroll arvab teadlikust seaduserikkumisest Narva uue elektrijaama ehituse riigihanke läbiviimisel ja -surumisel. 

  „Läinud nädalal sai teatavaks, et elektrijaama esimese ploki ehitushankel rikuti nii riigihankeseadust kui karistusseadustikku. Samuti sai avalikuks, et majandusminister Juhan Partsi jõulise sekkumise tulemusena pidi Eesti Energia sõlmima koostööleppe Alstomiga,“ selgitas majanduskomisjoni aseesimees Urve Palo. „Kuna riigikontrolöri ülesanne on anda nii avalikkusele kui riigikogule kindlustunne, et maksumaksja raha kasutatakse seaduslikult ja tulemuslikult, on tema hinnang väga oluline. Seda enam, et kokku on tegu hiiglasliku, pea miljardi euroni küündiva investeeringuga.“
  Sotsiaaldemokraadid koos demokraatidega küsivad Oviirilt, kas valitsusel on õigus oma äranägemise järgi seadust rikkuda, tuues hiljem ettekäändeks ohu riigi julgeolekule. „Viimase sisu on jäänud küll lahti seletamata. Samas on energiajulgeoleku vallas olemas märksa tänapäevasemaid lahendusi,“ sõnas Palo. „Miks valiti riigihanke võitja kahe hanke tingimustele mitte vastanud pakkuja hulgast ja milliseid seadusrikkumisi pandi hanke käigus toime,“ pärib ta koos 16 kolleegiga. 
  Veel uurivad arupärijad, kas valitsusel oli enne otsustamist teada, et hanke võitjaks tunnistatud Alstomi ja tema tütarettevõtete tegevust on uurinud Prantsusmaa, Šveitsi, Ühendkuningriigi ja Ameerika Ühendriikide võimud seoses rahapesu ja altkäemaksu andmise kahtlustega vähemalt 11 riigi, sealhulgas Läti ametiisikutele.
  „Kas riigihangete seadus vajab täiendamist, et korruptsiooni uurimise all olevad või selles süüdimõistetud äriühingud kõrvaldataks riigihanke menetlusest?,“ seisab Oviirile adresseeritud arupärimises.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Robert Sarv: palun terve inimese passi
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
USA majanduskasv alla ootuste; börsid sellegipoolest plussis
USA teise kvartali majanduskasv jäi küll analüütikute konsensuslikele ootustele kõvasti alla, aga see ei seganud börsidel rohelises sulgumist.
USA teise kvartali majanduskasv jäi küll analüütikute konsensuslikele ootustele kõvasti alla, aga see ei seganud börsidel rohelises sulgumist.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Ärimehi ja poliitikuid tinistanud õnneotsijast kelm vahistati Politsei palub ohvritel endast märku anda
Politsei vahistas varem korduvalt kelmuses süüdi mõistetud Marek Tamme (varem Alle), kes pööras osavalt ümber näpu ettevõtjad, tipp-poliitikuid ja isegi krimikohtuniku Merle Partsi. Politsei kahtlustab, et kelmi ohvrite ring võib olla laiem.
Politsei vahistas varem korduvalt kelmuses süüdi mõistetud Marek Tamme (varem Alle), kes pööras osavalt ümber näpu ettevõtjad, tipp-poliitikuid ja isegi krimikohtuniku Merle Partsi. Politsei kahtlustab, et kelmi ohvrite ring võib olla laiem.