Kristi Malmberg • 18. oktoober 2012 kell 8:48

Atonen: kes tahab Partsile ära teha?

Delfi käsutuses on Eesti Energia nõukogu kirjavahetus, kus Meelis Atonen imestab, et kuskil on keegi, kes tahaks majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsile Tallinna Sadamas tehtud otsuste eest "ära teha".

Meelis Atonen kirjutas 8. oktoobril Eesti Energia nõukogule ja ettevõtte juhatuse esimees Sandor Liivele:

"Aga kui VV (vabariigi valitsus - toim) otsustas, siis miks me nende otsuse vastu teeme? Vaja kiiresti ümber otsustada. Kui valitsus ja koalitsioon on üksmeelne, siis ei ole põletamisest mingit tolku, võime vaid tulevikuks jama külvata. Vaja kiiresti kokku saada. Selle Narva jaamade jama kohta arvan teadvat, kust see jama pressi jõuab. Minuga räägiti ja mulle näib see nn kättemaks sadama eest ministrile. Mõni nõukogu liige ajab parteipoliitika ja tõsise töö rämedalt segamini. INETU. Parimatega, Meelis."

Et Atoneni kirja mõista, peab läbi lugema eelmises Eesti Ekspressis ilmunud loo alguse: Majandusminister käskis poliitilist jõudu kasutades teha Eesti Energial riigi kõigi aegade suurima investeeringu. Viimase nädala on majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts põigelnud eemale ETV uuriva saate "Pealtnägija" usutluse soovidest. Lõpuks teisipäeval sõitis ta ära põlevkivialasele konverentsile, mis toimub teisel pool Atlandi ookeani USAs Colorados. Seal ootas teda ees ministeeirumi avalike suhete nõunik, kellele Eesti Ekspress oli saatnud oma loo mustandi.

Parts ei andnud ikka kommentaare.

Teema oli talle ebamugav: Eesti majanduse kõigi aegade kallima investeeringu sünni tagamaa.

See investeering on uue elektrijaama rajamine Narva külje alla. Esimene, praegu ehitatav etapp maksab ligi 650 miljonit eurot.

Selgub, et uue jaama ehitamise otsus sündis tülide ja poliitilise käsuliini kaudu. Muuhulgas esitas Juhan Parts mullu kevadel valitsusele memorandumi, mis sisaldas vananenud andmeid, jättes mulje, et uue elektrijaama ehitamisega on väga kiire.

Eesti Energia nõukogusse kuuluvad Jüri Käo, Meelis Atonen, Kalle Palling, Toomas Tauts, Toomas Luman, Andres Saame, Rein Kilk ja Märt Vooglaid.

Hetkel kuum