Indrek Kald • 20. oktoober 2012 kell 7:15

Jüristo: Reform kui veider suguharu

Reformierakondlasi võib võrrelda Sierra Leone või Suriname hõimudega, leiab endine investeerimispankur Tarmo Jüristo.

"Esmaspäeval avaldatud riigiprokurör Heili Sepa määrust lugedes jäi mul tunne, nagu sirviks mõne antropoloogi ülestähendusi külaskäigust ühe kauge ja veidra suguharu juurde," kirjutas ta blogis Memokraat.

"Need, kelle ütlused ja selgitused seal ära on toodud, on küll selgesti äratuntavalt arukad inimesed, kes samas aga räägivad asju, milles, nagu Ahto Lobjakas oma essees tabavalt märkis "meie kokku kogutud inimmõistus enda peegeldust enam ära ei tunne"," lisas ta.

Jüristo tõmbas paralleele Sierra Leonega, kus on hõime, kelle liikmed võivad rahuliku iseenesestmõistetavusega rääkida sellest, kuidas naaberkülas elab mees, kes suudab elevandiks muutuda. "Ning Surinames on nõiad ja pahad vaimud igapäevase elu küll kahetsusväärseks, kuid siiski mitte millegi poolest imekspandavaks osaks," märkis ta.

"Reformierakonna nime kandva suguharu liikmed räägivad samasuguse argisusega sellest, kuidas neil on kodus sadade tuhandete kroonide kaupa sularaha – säästud, laenud ämmalt ja isalt, raha kapist, teiselt krediitkaardilt või šeifist – mida siis silmagi pilgutamata erakonnale annetatakse," viitas Jüristo parteilaste poolt uurimisorganeile antud ütlustele.

Tema sõnul on hulk inimesi, kellele ei tundu, et "uurimine on tõe välja selgitanud" [viide Kristen Michali ja Kalev Lillo avaldusele], kes ei arva, et teema on nüüd ammendatud ning et erakondade rahastamise asemel võiks uurida "asju Türil ja Viljandis".

Ja kui vaadata viimaste päevade reaktsioone nii kõigis suuremates päevalehtedes kui ka sotsiaalmeedias, siis näib neid inimesi olevat päris palju, lisas Jüristo.

Hetkel kuum