Kristi Malmberg • 6. november 2012 kell 6:51

PwC: tippjuhid eelistavad lihtsat motivatsiooniskeemi

PwC globaalne tippjuhtide tulemustasude uuring näitab, et keerulised tulemustasude süsteemid on kulukad ettevõtetele ja demotiveerivad juhtidele. Tippjuhid eelistavad ise lihtsust ja madalat riski.

Ülemaailmne uuring demonstreerib, et juhtide riskivalmidus nende endi töötasu osas on oluliselt madalam kui võiks arvata. Enamik eelistaks väiksemat tasu, mis on kindlalt fikseeritud, kui suuremat, ent ebakindlat tulemustasu. Nimelt ligi  2/3 juhtidest valiksid kasvõi väiksema, kuid lihtsatel ja arusaadavatel reeglitel põhineva tulemustasu ja loobuksid suuremast, kuid paljude muutujatega tulemustasust.

Ka diskonteerivad tippjuhid oma tulevikus saadavat preemiat oluliselt kõrgema määraga, kui oma äri finantsprojektsioonides rakendatakse. Võrdluses 90 tuhat dollarit kolme aasta pärast või 40 tuhat kohe, valiks valdav enamus viimase variandi.

Lisaks on uuringu andmetel tippjuhtide jaoks väga oluline tasu õiglus – s.t et see poleks väiksem kui teistel sama positsiooni või valdkonna juhtidel. Samas ideaalse töökoha eest oldaks valmis loobuma keskmiselt 25% palgast.

Uudist kommenteerinud Eesti PwC ärinõustamisüksuse juht  Teet Tender  ütles, et kui uuringud seavad kahtluse alla levinud arvamuse, et edasilükatud boonus on sobiv vahend mõjutada tippjuhtide tulemuslikkust, oleks rumalus seda ignoreerida. „Tasustamissüsteem peab olema arusaadav ja oluline eelkõige nendele inimestele, kelle käitumist see peaks mõjutama – need on juhid ise. Lihtsad ja arusaadavad tasuskeemid on juhtidele väärtuslikumad ja omanikele odavamad“.

Hetkel kuum