Eesti kaotab head mainet maksude osas

Marta Jaakson 22. jaanuar 2014, 15:08

Eesti ettevõtjate suurim peavalu on kasvav maksukoormus ja tööjõukulud, mis on Euroopa kõrgeimad, selgus PricewaterhouseCoopersi (PwC) iga-aastasest uuringust.

PwC partner Ago Vilu nentis, et Eesti tippjuhtide olulisim majanduslik ja poliitiline risk on kasvav maksukoormus, mis ei ole kunagi varem murede edetabelis nii kõrgel olnud.

Ehkki olulisi maksukoormust tõstvaid muudatusi ei ole olnud, tundub talle, et tippjuhtide üldine häälestatus maksukeskkonna suhtes on negatiivne. „Positiivseid uudiseid maksukeskkonna teemal tulnud ei ole ja võrreldes naabrite, näiteks Lätiga, kus on positiivseid muudatused maksuseaduses sisse viidud, hakkab Eesti järjest enam oma edumeelse maksukeskkonna renomeed kaotama,“ selgitas Vilu.

Eesti ettevõtete olulisimate äririskidena on ka varem nimetatud oskustööjõu puudumist ning tööjõukulude kasvu. Vilu nentis, et täna on jäme ots töötajate käes ning ettevõttel on häid töötajaid aina raskem leida ja kinni hoida ning see tekitab omakorda palgakasvusurve. Samas on tööjõumaksu kulu Eestis üks kõrgemaid, ja seda mitte ainult naabrite, vaid kogu Euroopa võrdluses, tõi Vilu välja.

Viimase aastaga on töötajate arv enim kasvanud erakapitalil põhinevates ettevõtetes, seda lausa 55%. See aasta uuringu andmeil töötajate värbamises ja vähendamises suuri muudatusi ei too: on näha, et trend jääb samaks ja hea töötaja on defitsiit, kommenteeris Vilu.

Uuringut tutvustades märkis ta, et palgatõus on justkui paisu tagant valla pääsenud. "Sel aastal kavatseb 27% tippjuhtidest tõsta oma töötajate palka üle viie protsendi, samas kui eelmisel aastal tegi seda vaid 11% tööandjatest," ütles Vilu. "59% tippjuhtidest tõstis eelmisel aastal palka kuni viis protsenti ning sel aastal plaanib seda teha 60% juhtidest. Kokkuvõtteks võib öelda, et ligi 90% ettevõtteid kavatseb palku tõsta. Ning ligi 61% tippjuhte ootab ka ise palgakasvu."

PwC globaalne tippjuhtide uuring viidi läbi jaanuaris 2014. Sellest võttis osa 1344 tippjuhti 68 riigist. Uuringus osales 70 Eesti ettevõtte tippjuhti. Ettevõtetest 34% olid valdavalt Eesti ja 54% välismaa erakapitalile kuuluvad ning 11% riigi omanduses. Poolte ettevõtete aastakäive on suurem kui 40 miljonit eurot.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2014, 13:57
Otsi:

Ava täpsem otsing