Indrek Kald • 29. november 2012 kell 9:57

Keskerakonnalt üheksa muudatust riigieelarvesse

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon esitas järgmise aasta riigieelarve eelnõule üheksa muudatusettepanekut.

Need keskenduvad elektriaktsiisi langetamisele ja koolitoidu toetuse suurendamisele. Muudatusettepanekute katteallikaks on maksuaugu vähendamine.

"Soovime eraldada maksuametile täiendavaid vahendeid võitlemaks maksupettuste ja maksudest kõrvale hiilimisega, kust jääb riigil aastas saamata ligi 400 miljonit eurot," ütles keskfraktsiooni esimees Kadri Simson. "Nii on võimalik leida kate tõstmaks toetust koolitoidule ja langetamaks elektriaktsiisi," märkis ta.

Simson rõhutas, et kuna valitsus saab kontrollida 2/3 elektri hinnast, siis on kindlasti vajalik astuda samme leevendamaks 2013. aastal ees ootavat elektri hinna tõusu. "Me ei nõustu valitsuse tegevusetusega ja kavatseme võidelda elektri hinna tõusu leevendamise eest," kinnitas ta.

"Lisaks leiame, et MISA [integratsiooni ja migratsiooni sihtasutus] abil seitsmest reformierakondlasest toodetud filmid on raha ebaotstarbekas kasutamine ning tegime ettepaneku need summad eelarvesse tagastada ning suunata Narva linna lasteaedadele eesti keele õppeks," märkis keskfraktsiooni esimees.

Riigieelarves on Simsoni sõnul peidus kasutamata võimalused pehmendada järgmise aasta hinnatõuse. "Seni on valitsus vaid kiirkorras makse tõstnud, meie jätkame parlamentaarset survestamist, et tuleval aastal saavutada elektrimaksude alandamist," lubas ta.

Hetkel kuum