Indrek Kald • 20. detsember 2012 kell 7:33

Iga neljas sigaret Eestis pärineb salakaubast

Turu-uuringu firma Nielsen regulaarse nn tühja paki uuringu kohaselt on 25% Eestis leitud tubakatoodete pakenditest võõramaiste maksumärkide ja tervisehoiatustega ehk salakaup.

Tubakatootjate Eesti Assotsiatsiooni esimehe Aili Herkeli sõnul on salaturu stabiliseerumine nii kõrgel tasemel murettekitav trend. "Salakauba niivõrd suur osakaal kriminaliseerib märgatavat osa ühiskonda, kes sellesse tarbijate ja müüjatena hõlmatud on. Muidugi tekitab see otsest majanduslikku kahju nii riigile, kes jääb ilma miljonitest maksueurodest kui ka jaekauplejatele, kes maksuvaba toote hinnaga konkureerida ei suuda," märkis ta.

Konjunktuuriinstituudi andmeil kaotab riik tubakatoodete salaturu tõttu 60 miljonit eurot. Iga Eestis maksustamata suitsupakk tähendab riigi jaoks umbes kahte kaotatud eurot maksutulu.

Kõige keerulisem on olukord Kohtla-Järve piirkonnas, kus enam kui pooled tarbitud sigarettidest on ebaseaduslikku päritolu (57,3%). Narva on ses "edetabelis" teisel (48,5%) ja Sillamäe kolmandal (47%) kohal.

Sotsiaalministeerium avalikustas hiljuti tubakapoliitika rohelise raamatu, kuhu on kokku kogutud pea kõik maailma eri paigus kasutuses olevad piirangud ja keelud, sealhulgas pilthoiatused ja jaekauplustes tubakatoodete väljapaneku keelustamine.

"Mis kasu on sellistest poliitikameetmestest Kohtla-Järvel või teistes sarnaste probleemidega linnades, kus enamus tubaktoodetest on ilma Eesti tervisehoiatusteta ning mida turustatakse täiesti ebaseaduslikult? Meie hinnangul peaks ametnikud fookuse keerama ebaseadusliku turuga võitlemisele selle asemel, et keskenduda täiskasvanud inimeste ja jaekaupluste elu keerulisemaks tegemisele," ütles Aili Herkel.

Enamus kogutud võõrast päritolu pakenditest on saabunud Eestisse Venemaalt, sealt tuleb iga viies pakend.

Tühja paki uuringut viiakse läbi kaks korda aastas, teostajaks on sõltumatu turu-uuringute ettevõte Nielsen. Värskes uuringus koguti 14 Eesti (katab 59,1% kogu elanikkonnast) linna tänavatelt ja prügikastidest 3300 sigarettide pakendit. Igast linnast kogutud pakendite arv oli proportsioonis linna elanikkonna suhtarvuga kogu riigi elanikkonda. Kogumine viidi läbi septembri lõpus ja oktoobri alguses.

Uuringu metodoloogia on kooskõlastatud Euroopa Pettustevastases Ametis (OLAF) ja seda rahastasid neli suuremat tubakatoodete tootjat.

Oktoobrikuise uuringu tulemused on võrreldevad kevadise uuringuga, mil ebaseadusliku kauba turuosa oli 25,3%.

Hetkel kuum