Sirje Rank • 21. jaanuar 2013 kell 21:27

Eurogrupp sai uue juhi

Euroala rahandusministrid kinnitasid esmaspäeval eurogrupi uueks juhiks Hollandi rahandusministri Jeroen Dijsselbloemi, vahendas agentuur Bloomberg.

„Ma olen Dijsselbloemi kandidatuuri toetanud algusest peale,“ ütles Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble, keda ennast oli varem samuti pakutud Jean-Claude Junkeri võimalikuks mantlipärijaks. Saksamaal aga on juba mõjukas positsioon euroala päästemehhanismi ESM juhi Klaus Reglingi näol.

Jean Claude Junker ütles nädalapäevad tagasi Euroopa Parlamendis, et tema lahkumine eurogrupi juhi kohalt võib küll Luksemburgi mõjukust vähendada, kuid ta ise veel ei lahku, jäädes edasi Luksemburgi peaministriks. Junkeri sõnul on tal nüüd palju suurem vabadus oma seisukohti väljendada.

„Siiani kaalusid finantsturud ja analüütikud iga mu sõna,“ ütles Juncker. „Nüüd saan ma kõneleda vabalt ja väljendada oma arvamust Euroopa asjade üle.“

58-aastane Junker oli ühisraha üks arhitekte. 1991. aastal osales ta Luksemburgi rahandusministrina Maastrichti lepingu läbirääkimistel. 1995. aastal sai temast Luksemburgi peaminister. 2005. aastast juhtis Juncker eurogrupi tööd. Dijsselbloem on Hollandi rahandusminister läinud aasta novembrist.

Hetkel kuum