Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tootja: odavamaks ei lähe midagi

  Materjalide ja töökäte kallinemise tõttu tuleb tänavu arvestada uste-akende kallinemisega, hoiatavad tootjad.

  "Käesoleval aastal oodatakse üldiselt mõningast majanduskasvu ja sellel on otsene mõju kindlasti ka ehitussektorile. Oodata on ehitushindade tõusu seoses sisendite hinnatõusuga. Sellest ei jää ilmselt puutumata ka akende väljamüügihinnad. Energiahinna tõus ja majanduse elavnemisest tingitud tööjõu liikumine mõjutavad otseselt toodete omahinda ja seetõttu võib avatäidetele eeldada sel aastal 10-15% hinnatõusu," rääkis AS Lasita Aken tegevdirektor Helena Randoja Äripäeva kuukirjale Oma Maja antud intervjuus.
  Hinnatõusu ennustab ka Aknatehas OÜ juhatuse liige Eerik Kirs: "Meie akende ja uste hinnad tõusevad 5-10%, kuna nii tööjõu kui ka üldised tootmiskulud pidevalt tõusevad. Samuti suurenevad erinevate euronõuetega vastavusse viimise kulud. Lähiajal on Eestis hinnatõus paratamatu ka seetõttu, et kui ettevõte soovib muu maailmaga võrreldavaid tooteid valikusse juurutada, tuleb enne teha märkimisväärseid investeeringuid. Seadmed paratamatult vananevad ning tooted vajavad täiustamist ja arendamist."
  Eesti üks suuremaid aknatootjaid, AS Plasto konkreetset hinnatõusu ennustada ei oska. "Karta on, et odavamaks midagi ei lähe, aga hinnatõusust täpsemalt on tänasel päeval keeruline rääkida. Vaadates majanduse suunda on selge, et mõningane toodete-teenuste kallinemine meid ees ootab. Samas positiivse poole pealt tahaks märkida, et uued ja natuke kallimad tooted on soojapidavamad ning saadavat väärtust arvestades võib isegi ütelda, et aknad lähevad odavamaks," räägib AS Plasto projektijuht Teet Vaaski.
  Baltic Wood Partners OÜ juhatuse esimees Toomas Liiva nendib, et jaekaubanduses on vahepeal hinnad kasvanud meeletu kiirusega, samas nende uste ja akende hindades sama suurt tõusu pole olnud. Liiva teab isegi väiketootjat, kes valmistab uksi ja aknaid ikka veel sama hinnaga, mis krooniajal, kuid kuna tõusnud on töötajate palgad, elektrikulu, materjalide hinnad ja muu. Nii prognoosib ka tema hindade kallinemist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Raadiohitid: lahti rullub krüptoplatvormi ja kinnisvaraarenduse olukord
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Tööstus: ikkagi see talv tuleb leida mingi lahendus
Masina- ja metalli­firmad, aga ka kõik teised tööstused ei suuda võistelda naaberriikide energiatoetusi saavate ettevõtetega ja valitsuse ees on valik: kas maksta lihtsalt töötutoetust inimestele või aidata ettevõtetel edasi toimetada.
Masina- ja metalli­firmad, aga ka kõik teised tööstused ei suuda võistelda naaberriikide energiatoetusi saavate ettevõtetega ja valitsuse ees on valik: kas maksta lihtsalt töötutoetust inimestele või aidata ettevõtetel edasi toimetada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.