Piret Reiljan • 2. mai 2013 kell 3:17

Liha salateekond

Nõo Lihatööstuse hobuselihaskandaali on segatud Ungari lihaärimees, Prantsusmaa suurtööstus ja Itaalia ning Iirimaa tapamajad.

Nimelt müüs Hollandi päritolu Ungari ettevõtjale Willy Daniel Cohenile ja Prantsusmaa suurimale sealihatööstusele Cooperl Arc Atlantique kuuluv Ungari ettevõte Co & Co Kft mullu novembris Nõo Lihatööstusele veiselihapartii, millest valmistatud vorstidest avastati hiljuti Lätis hobuseliha. Ungari ettevõte tarnis konkreetse liha omakorda kahe Itaalia ja Iirimaa ettevõtte tapamajadest, kus mõlemas toodeti mullu ka hobuseliha. Kusjuures ühes, Itaalia ettevõttes Naba Carni, toodetakse ettevõtte kodulehe andmetel ainult hobuseliha. Teine, Iirimaa perefirma Ballon Meats lõpetas kohaliku meedia andmetel hobuseliha tootmise tänavu aasta alguses, kuna kliendid muutusid Euroopat tabanud hobuselihaskandaali tõttu närviliseks. See ettevõte toodab kodulehe andmetel praegu veise-, sea- ja lambaliha.

Äripäev otsustas uurida Nõo Lihatööstuse avalikuks saanud äripartneri tausta. Co & Co jälgi asusime ajama koostöös Ungari ajakirja Heti Vilaggazdasag vabakutselise uuriva ajakirjaniku Gabriella Horniga. Ungari registritest ilmnes, et ettevõtte Co & Co suuromanik on keegi salapärane Willy Daniel Cohen, kes on Ungari resident. Tegemist on juba mitmendat põlve lihaäriga tegelenud Hollandi päritolu juudiperekonna järeltulijaga.

Võtsime Coheniga tema äridest rääkimise sooviga ühendust, kuid silmast silma ei õnnestunudki Ungari ajakirjanikul teda näha. Cohen vastas küsimustele oma äri kohta kirjalikult ja väga napilt. Cohen ütles, et ta pole teadlik asjaolust, et Eestis on tekkinud kahtlus seoses Co & Co tarnitud veiselihaga. Äripartnereid puudutavate küsimuste peale teatas Cohen, et nende ettevõtete poliitika on mitte jagada infot oma tarnijate ega klientide kohta. "Me ostame ja müüme hobuseliha, kuid see on alati märgistatud kui hobuseliha," teatas Cohen. Kust hobuseliha pärineb ja kuhu seda eksporditakse, ta ei kommenteerinud. Cohen jättis vastamata ka küsimustele konkreetsete eespool nimetatud Itaalia ja Iirimaa ettevõtete kohta, kust pärines Nõo Lihatööstusele vahendatud lihapartii. Coheni ja Prantsusmaa ettevõtte Cooperl Arq Atlantique Ungaris registreeritud kolme lihaäri käive oli 2011. aastal 66 miljonit, kasum 5 miljonit eurot.

Veterinaar- ja toiduameti juhi Ago Pärteli sõnul on Eestis hobuselihakahtlusega lihapartii teekonna uurimine äsja lõppenud ning veterinaaramet sisestab vastava info Euroopa kiirhoiatussüsteemi RASFF, misjärel teostavad omakorda kontrolle Ungari, Itaalia ja Iirimaa ametnikud.

Loe Eestiga seotud lihaskandaalist pikemalt neljapäevasest Äripäevast.

Hetkel kuum