Swedbanki uuring ajas Heido Vitsuri naerma

LHV Panga makroanalüütiku Heido Vitsuri sõnul ei tähenda ekspordimahu näitaja inimese kohta suurt midagi.

”Lugesin uuringut ja naersin. Võime ette minna küll, aga mind huvitab, kui palju on netoeksport inimese kohta. Mitte bruto!” kommenteeris Vitsur eile avaldatud Swedbanki uuringu tulemust, mille kohaselt on Eesti ekspordi maht elaniku kohta väga lähedal Soome näitajale. Ta lisas, et oluline on ka netoekspordi dünaamika Eestis võrreldes Soomega.

”Sellised riigid nagu väga avatud majandusega Eesti – sellistesse tuleb kaup sisse, kaup läheb välja ja käive on tohutult suur. Ja kui vahendame või töötleme kallimat toodangut kui varem, siis eksport kasvab küll väga kiiresti, aga see ei ütle majanduse enda suuruse ja ekspordipotensiaali kohta väga palju,” tõdes Vitsur. 

Vitsur tõi näite: kui varem tuli raud sisse ja välja läks kokkukeevitatud raud, siis nüüd tulevad sisse kallid komponendid ja lähevad välja kallid tooted. Samas tööd tehakse vähe, sest töö teevad ära robotid. Eestis tehtud töö kohta räägib see näitaja Vitsuri sõnul väga vähe.

”See number ei näita seega õieti midagi. See näitab ehk, kui avatud on Eesti majandus ja kui kallid komponendid Eestisse tulevad ja kui kalli toodanguna välja viiakse. Ta näita midagi. Aga neto on see, mis on oluline,” märkis Vitsur. ”Võtame näiteks Ericssoni, kes ostab väga kallid komponendid sisse ja saadab väga kallilt välja. Maht on suur, aga inimesi tööl paar tükki.”

Hetkel kuum