Laura Mallene • 17. mai 2013 kell 13:03

Parts: Eesti on parim valik LNG-terminali asukohaks

Majandusminister Juhan Partsi sõnul on Eesti Soomest parem paik LNG-terminali asukohaks ning siinsetest alternatiividest eelistab ta Paldiski sadamat.

Eesti arvab Partsi kinnitusel, et on parem valik LNG-terminali asukohaks. "Selle nimel tuleb tööd teha. Mingisuguseid ootuseid ma väga kõrgele ei ajaks. Kindlasti variante on. Loodame Soome kolleegiga sel teemal veelkord rääkida – olukorras, kus Eesti arvab, et meie arendatavad terminalid on paremad," sõnas ta.

Partsi sõnul on Läänemere piirkonna energiaturgudele integreerimise programmi gaasi töörühm töötanud kolm aastat. "Oleme täna kolmeaastase töö vaheetapis. On kokku lepitud, millistele kriteeriumitele peaks selline terminal vastama. Ma usun, et ongi vaja saada objektiivne võrdlus – kes neile kriteeriumitele kõige paremini vastab,“ sõnas Parts.

Kõige olulisem kriteerium on majandusministri sõnul see, et arendaja ja terminali ärimudel toob turule alternatiivse pakkumise. "See on väga tähtis – see on eesmärk, miks me seda teeme," toonitas ta.

Teine oluline kriteerium on Partsi sõnul kiirus – millise ajalise perspektiiviga see terminal saab reaalselt funktsioneerima hakkama. "Kiirusest on huvitatud nii Läti kui Leedu. Meie ka, sest kiirus tähendab seda, et tekib hinnareferents täna monopoolselt pakutavale gaasile," ütles ta. "Kolmas oluline argument on kõige väiksem koormus Euroopa maksumaksjale – räägime mõneti ju Euroopa investeerimistoetusest, et selline terminal teoks saaks."

Kriteeriumid on Partsi sõnul mõõdetavad: on mõju Euroopa maksumaksjale ja mõju tarbijale. See sõltub aga väga palju terminali äriplaanist.

"Kolme aasta eest, kui oli vaidlus Balti riikidega, saime kokkuleppele, et teeme objektiivse hinnangu. Ma usun, et objektiivne hinnang, võrdlus kokkulepitud kriteeriumides võiks olla lahendus Eesti-Soome seisus. See on majandusministeeriumi ekspertide hinnang – näeksime, et nende kriteeriumite osas on täna Paldiskil kõige suuremad eelised. Isegi kui võrdleme Paldiskit ja Muugat. See on tänane seis," rääkis Parts.

Kui vaatame äriplaani, erainvestorite valmidust investeerida, kiirust, siis on need Paldiskil palju paremad, lisas majandusminister.

Üks Soome argumente on, et Eestis leidub märksa vähem tarbijaid. "See ei ole korrektne argument. Kui räägime regionaalsest terminalist, mis peaks teenindama kolme Balti riiki ja Soomet, ja vaatame hetke turumahtu – Leedu, Läti ja Eesti –, siis isegi hetke turumaht on neil kolmel riigil suurem. Ei ole korrektne võrrelda vaid Eestit ja Soomet. Seda esiteks," tõdes Parts.

"Kui me vaatame Eesti seisukohalt, siis me loome võimaluse nii tööstusele, energeetikale kui ka transpordile. Kui tekib usutav, hästikorraldatud turg gaasi osas, rääkimata hinnakonkurentsist, siis ega tänane turg ei ole absoluutne näitaja," lisas ta.

Parts tõi näitena esile Saksamaad: riik on üks suurimaid gaasi tarbijaid, omamata LNG-terminale. "See ei ole näitaja," kinnitas majandusminister.

 

Hetkel kuum