3. juuni 2013 kell 12:40

Ojuland: mujal ka manipuleeriti

Reformierakonna sisevalimiste häältepetmise skandaali sattunud Kristiina Ojulandi sõnul manipuleeriti häältega lisaks Lääne-Virumaale ja Võrumaale ka mujal maakondades.

"Ka ülejäänud maakondades on valimises osalenud isikud, kes selleks õigust ei omanud. Need faktid leiate, kui võrdlete äriregistri andmeid ja võrdlete sellega, kes võtsid osa 2013. aasta sisevalimistest," sõnas Ojuland pressikonverentsil. "Komisjon suunab teadlikult teraviku mõne isiku ja ühe maakonna vastu." Tema sõnul on manipuleerimised laiaulatuslikud ning erakonna juhtide teadlik tegevus soodsa juhatuse moodustamiseks. Ojuland seostas pressikonverentsil manipulatsioone tema sooviga kandideerida juba tänavusel erakonna üldkogul erakonna esimeheks.

Ta rõhutas, et erakonna valimissüsteem on ohtlik ja ebaturvaline ning manipuleerida väga lihtne. Hääletustulemustest sõltub ka riigikogu valimiste nimekiri, millest avalduvad Ojulandi hinnangul mitmed anomaaliaid.

Tema soovist kandideerida teati nii erakonnas kui ka väljaspoolt, sest mõttega kandideerida tulid tema juurde nii ettevõtjad kui avaliku elu tegelased. Ta rääkis, et talle arusaamatul põhjusel tõsteti aga üldkogu kuu võrra varasemaks, mis nullis kõigi võimalused, kes oleksid samuti soovinud kandideerida.

Ojulandi hinnangul tahetakse temast patuoinast teha, mitte tegelikke süüdlasi välja selgitada, et teisi rikkumisi kinni mätsida. Ta kavatseb enda sõnul uue üldkogu kokku kutsuda ning erakonna esimeheks kandideerida.

"Tänane Reformierakonna juhtkond on selline, et sinna kuulub väga kitsas ringkond inimesi. Mõistlikku dialoogi ei toimu. Erakond kaotas ära avaliku debatilisti, selle asemel on Oravavõrk. Kindlasti avatuse pool on üks suurtest tagasikäikudest Reformierakonna ajaloos," sõnas ta.

Ojuland toonitas, et erakonnas valitseb rahulolematus, mis süveneb. "Muutusteta väheneb erakonna võimalus ellu jääda väheneb iga korraga," sõnas Ojuland.

Ojuland selgitas ka Ansipi väljaöeldut, et logifailid viivad Brüssleisse. "Minu assistent Anu Kikkas hääletas oma vanemate volitusel. Sealt need Ansipi räägitud Brüsseli logifailid," selgitas Ojuland.

Ojuland ütles muuhulgas, et ta usub, et Silver Meikar rääkis mullu tõtt erakonna mustalt rahastamise kohta. 

Eesti Ekspress avalikustas eelmisel nädalal, et pahaaimamatud Lääne-Virumaa vanainimesed osalesid enda teadmata peaminister Andrus Ansipi partei juhatuse moodustamisel Reformierakonna sisevalimistel 2011. aastal. Kolm häältega manipuleerimise juhtu esines Postimehe andmeil Võrumaal.

Reformierakonna esimehe Andrus Ansipi sõnul tasus erakonna Lääne-Viru maakonnaorganisatsiooni juht Kristiina Ojuland oma arveldusarvelt liikmemaksu nende inimeste eest, kelle identiteeti on partei sisevalimistel kuritarvitatud, kirjutas Postimees. Delfi andmeil tasus Ojuland 39 liikme tasud.

Ojulandi sõnul tegi ettepaneku vanurite liikmemaksu tasuda partei arendusjuht Taimi Samblik. "Kokkulepe oli lihtne: mina teen ülekande, arendusjuht uurib, kas nad tahavad hääletada. Kui tahavad, siis on neil võimalus. Muud käsklust andnud ei ole," sõnas ta. "Et ma usaldasin arendusjuhti oli ilmselt vale otsus. Ma leian, et mind on ära kasutatud ja erakonna esimees püüab mind juba ette süüdi mõista, kuigi uurimiskomisjon on alles tööl. Minu meelest ei ole see mitte ainult ebaviisakas vaid ka ebademokraatlik."

Ojulandi sõnul tundus talle kummaline, kui Samblik talle selle liikmemaksu tasumise ettepaneku tegi. "Meil oli selleks ajaks hääli piisavalt, aga ma võtsin vastu otsuse siis kohalikku erakonna kontorit nende eest toetada. Sellist toetamist tuleb ette päris sageli," ütles ta. "Kui on mingi üritus maakonnas tulemas, siis on võimalik teha doonorlust või teha ka nii, et seda kantakse sisse erakonna liikmemaksudena nende eest, kes seda ise ei suuda. Küllap ma olen seda ikka varem ka teinud."

Autor: Laura Mallene, Rivo Sarapik

Hetkel kuum