Indrek Kald • 18. september 2013 • 2 min
Jaga lugu:

Lukoili tippjuht ehitab Paldiskisse kiriku

Pühapäeval õnnistatakse Paldiskisse rajatava vene õigeusu kiriku kellad ja rist, ehitust rahastab Lukoili üks tippjuhte, Eesti juurtega Sergei Tšaplõgin.

Tšaplõgin ehitab kiriku oma Paldiski linnas elanud isa Borissi mälestuseks. Sel eesmärgil asutasid Sergei Tšaplõgin ja tema abikaasa Aleksandra Azova mullu mais Boris Tšaplõgini mälestusfondi, mis rahastabki kiriku rajamist.

Majandusaasta aruande järgi kogus fond eelmise aasta 16. maist kuni aasta lõpuni 220 000 eurot toetusi ja annetusi. Kirikuhoone ehitus algas mullu juulis, aasta lõpuks oli rajatud hoone nullkorrus ning osaliselt püstitatud seinad. Ehituse lõpptähtaeg sõltub annetuste ning toetuste laekumisest.

Eesti meedias on Sergei Tšaplõginit nimetatud Vene naftafirma Lukoil üheks tippjuhiks, kelle vastutada on tütarfirma Litasco kaudu Lukoili toodete müük väljaspool Venemaad. Enne 2005. aastal Lukoili tööle minemist töötas Tšaplõgin Eestis N-terminalis ja logistikaettevõttes Russian Estonia Rail Services.

Eesti Ekspress kirjutas mullu juulis, et paberite järgi on kiriku ehituse näol tegu haigla renoveerimisega, kuigi mingit hoonet pole kinnistul juba aastaid. Samuti ei kehtestatud seaduses nõutud detailplaneeringut, mille menetlemine tähendanuks muu hulgas ka selle avalikku eksponeerimist, huvitatud osapoolte ettepanekute kogumist ning ka avalikku arutelu nende üle.

Õigeusu kaanonitele vastav puukirik asub Paldiski keskuses Tuule tänaval ning hakkab mahutama kuni 170 inimest. Paldiskisse rajatav õigeusu kirik antakse hiljem üle Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku Paldiski Püha Suurmärter Panteleimoni Kogudusele.

Kirikut ehtima hakkavad kuus kella on valatud Voroneži Anissimovi kellatehases, mille tooteid kasutab mitu tuhat õigeusu kirikut ja kloostrit Venemaal, Ukrainas, Valgevenes, Poolas, Kanadas, Jaapanis, Soomes, Koreas, USAs, Montenegros ja Serbias.

Igal kellal on kiri, mis meenutab pühakut, kelle auks see on valatud. Kõige suurema kella kaal on 150 kg, diameeter 57 cm ja kõrgus 60 cm. Õigeusu kiriku jaoks traditsiooniline kaheksanurkne rist on valmistatud Eestis, teatasid kiriku rajajad pressiteates.

Pühapäevasel tseremoonial osalevad Paldiski linnavõimu esindajad, ehituse toetajad ja külalised. Sergei Tšaplõgin peab üritusel ka kõne. Kellade ja risti õnnistamise tseremoonia lõpetab jumalateenistusega Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Kornelius.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt