Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lukoili tippjuht ehitab Paldiskisse kiriku

  Pühapäeval õnnistatakse Paldiskisse rajatava vene õigeusu kiriku kellad ja rist, ehitust rahastab Lukoili üks tippjuhte, Eesti juurtega Sergei Tšaplõgin.

  Tšaplõgin ehitab kiriku oma Paldiski linnas elanud isa Borissi mälestuseks. Sel eesmärgil asutasid Sergei Tšaplõgin ja tema abikaasa Aleksandra Azova mullu mais Boris Tšaplõgini mälestusfondi, mis rahastabki kiriku rajamist.
  Majandusaasta aruande järgi kogus fond eelmise aasta 16. maist kuni aasta lõpuni 220 000 eurot toetusi ja annetusi. Kirikuhoone ehitus algas mullu juulis, aasta lõpuks oli rajatud hoone nullkorrus ning osaliselt püstitatud seinad. Ehituse lõpptähtaeg sõltub annetuste ning toetuste laekumisest.
  Eesti meedias on Sergei Tšaplõginit nimetatud Vene naftafirma Lukoil üheks tippjuhiks, kelle vastutada on tütarfirma Litasco kaudu Lukoili toodete müük väljaspool Venemaad. Enne 2005. aastal Lukoili tööle minemist töötas Tšaplõgin Eestis N-terminalis ja logistikaettevõttes Russian Estonia Rail Services.
  Eesti Ekspress kirjutas mullu juulis, et paberite järgi on kiriku ehituse näol tegu haigla renoveerimisega, kuigi mingit hoonet pole kinnistul juba aastaid. Samuti ei kehtestatud seaduses nõutud detailplaneeringut, mille menetlemine tähendanuks muu hulgas ka selle avalikku eksponeerimist, huvitatud osapoolte ettepanekute kogumist ning ka avalikku arutelu nende üle.
  Õigeusu kaanonitele vastav puukirik asub Paldiski keskuses Tuule tänaval ning hakkab mahutama kuni 170 inimest. Paldiskisse rajatav õigeusu kirik antakse hiljem üle Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku Paldiski Püha Suurmärter Panteleimoni Kogudusele.
  Kirikut ehtima hakkavad kuus kella on valatud Voroneži Anissimovi kellatehases, mille tooteid kasutab mitu tuhat õigeusu kirikut ja kloostrit Venemaal, Ukrainas, Valgevenes, Poolas, Kanadas, Jaapanis, Soomes, Koreas, USAs, Montenegros ja Serbias.
  Igal kellal on kiri, mis meenutab pühakut, kelle auks see on valatud. Kõige suurema kella kaal on 150 kg, diameeter 57 cm ja kõrgus 60 cm. Õigeusu kiriku jaoks traditsiooniline kaheksanurkne rist on valmistatud Eestis, teatasid kiriku rajajad pressiteates.
  Pühapäevasel tseremoonial osalevad Paldiski linnavõimu esindajad, ehituse toetajad ja külalised. Sergei Tšaplõgin peab üritusel ka kõne. Kellade ja risti õnnistamise tseremoonia lõpetab jumalateenistusega Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Kornelius.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Raadiohitid: lahti rullub krüptoplatvormi ja kinnisvaraarenduse olukord
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Tööstus: ikkagi see talv tuleb leida mingi lahendus
Masina- ja metalli­firmad, aga ka kõik teised tööstused ei suuda võistelda naaberriikide energiatoetusi saavate ettevõtetega ja valitsuse ees on valik: kas maksta lihtsalt töötutoetust inimestele või aidata ettevõtetel edasi toimetada.
Masina- ja metalli­firmad, aga ka kõik teised tööstused ei suuda võistelda naaberriikide energiatoetusi saavate ettevõtetega ja valitsuse ees on valik: kas maksta lihtsalt töötutoetust inimestele või aidata ettevõtetel edasi toimetada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.