4. oktoober 2013 kell 12:40

Rootsi aasta ärinaine tegi Muhu kollektsiooni

Rootsi eduka rõivadisaineri Gudrun Sjödéni selle talve mantlite, jakkide ja kollektsioon sai inspiratsiooni Muhu mustritest.

“Muhu käsitöönaiste loovus on tulvil rõõmsates värvides mustreid ja tikandeid," rääkis omanimelise ettevõtte asutaja ja loovjuht Sjödén Äripäevale. "Nii mina kui ka minu disainimeeskond olime sellest naiselikust jõust täiesti lummatud ning sellest sai meie värviline ja folkloorihõnguline talvekollektsioon oma inspiratsiooni,” ütles ta.

Sjödén jõudis Muhu saare mustriteni üllatavat teed pidi: 2012. aasta sügisel New Yorgis käies leidis ta sealt raamatu Muhumaast ja Eesti saarestikust. Raamatu rikkalikud illustratsioonid ja Muhu värvikas folkloor innustasid teda looma oma uut Muhu mustritel põhinevat talvekollektsiooni, kuhu kuuluvad peale riiete ka kodutekstiilid.

Sjödéni sõnul on Balti riikides levinud huvitav traditsioon luua ja valmistada äärmiselt omapärast riietust ja aksessuaare täiesti ootamatutes värvikombinatsioonides. Seetõttu on ka tema Muhu kollektsioonis palju leidlikke tikandeid ja kootud mustreid.

1941. aastal sündinud Rootsi disainer ja ärinaine Sjödén alustas oma riidekollektsioonide tootmist ja müümist aastal 1974. Ta omab riidepoode Rootsis, Norras, Soomes, Taanis, Suurbritannias, Saksamaal ja USAs. 2012. aastal sai ta Rootsis aasta ärinaise tiitli.

Autor: Elen Luht, Kadri Bank

Hetkel kuum