• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  SEB: Balti perede ostujõud pole taastunud

  Vaatamata brutopalga kasvule on Balti perede ostujõud majanduskriisi algusega võrreldes Leedus 13, Lätis 8 ja Eestis 3 protsendi võrra väiksem, näitab värske SEB Balti leibkondade majandusanalüüs.

  Eestis kasvas keskmine brutopalk tänavu teises kvartalis 8,5, Leedus 4,5 ja Lätis 4,7 protsenti, kuid perede tegelik ostujõud paranes enim Lätis. Leedus kasvas reaalpalk esimest korda pärast nelja-aastast kahanemisperioodi.
  SEB Läti sotsiaalmajanduse ekspert Edmunds Rudzitis ütles, et kolmandik Leedu palgatõusust on seletatav miinimumpalga tõstmisega selle aasta algusest. "Samasugune mõju keskmisele palgale on miinimumpalga tõusul ka Eestis," rääkis Rudzitis. "Seoses madala inflatsiooniga kasvas reaalpalk enim Lätis – 5,2 protsenti võrreldes teise kvartaliga 2012. Eestis kasvas reaalpalk teises kvartalis 4,9, Leedus 3 protsenti.”
  Balti riikides on väikseim töötus Eestis, kus see ulatus teises kvartalis 8,1 protsendini. Samas oli tööjõus osalemise määr, st töötajate ja tööotsijate arv kokku suurem kui 2012. aastal, küündides 68,6 protsendile. Esimesel poolaastal tuli tööturule juurde 13 700 töötajat ja tööotsijat, samal ajal loodi 20 500 uut töökohta. Lõunanaabrite töötuse tase on veel üle 11 protsendi.
  „Pikaajalist, struktuurset tööpuudust esineb kõigis kolmes Balti riigis siiski rohkem kui enne majanduslangust – vabad töökohad ei vasta tööotsijate ettevalmistusele ja ootustele. Seega võib arvata, et väga kiiresti töötus enam ei kahane,” kommenteeris SEB eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.