Raido Neemre • 28. november 2013 kell 19:33

Eurotsooni ohustab kolmas majanduslangus

Eurotsoon võib 2014. aastal seista silmitsi kolmanda majanduslangusega kuue aasta jooksul kui arenevate turgude majanduskasv aeglustub rohkem kui ennustatud, ütles Standard & Poor’s reitinguagentuuri vanemanalüütik.

Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika majandusanalüütik Jean-Michel Six märkis, et arenevad turud nagu Türgi ja Brasiilia on suuresti mõjutatavad maailma peamiste pankade poliitikast ja nende majanduskasvu igasugune langus oleks eurotsoonile valus löök.

“Välistekkelised šokid, näiteks arenevate turgude oodatust aeglasem majanduskasv võib eurotsoonile põhjustada uue languse, mis oleks juba kolmas sööst allakäigutrepil viimase kuue aasta jooksul,” märkis Six.

Euroala ohustavad riskid tulevad kõige suurema tõenäosusega Türgist, Brasiiliast, Indiast, Lõuna-Aafrikast ja Indoneesiast, mida Six kutsub “õrnaks viieks”.

17 eurotsooni riiki näevad kurja vaeva majanduslangusest taastumisel. Eurotsooni majandus on madalseisus olnud kahel korral: 2009 ja 2012 aastal. Ametlik Eurostati statistika väidab, et eurotsooni majandus kasvas 2013. aastal 0,4%.

Six ütles, et 2014. aasta eurotsooni langus võib pöörduda madalast inflatsioonitasemest, mis oktoobris oli 0,7%, deflatsiooniks.

“Me oleme viimaks jõudmas inflatsioonitasemeni, mis on 0,5% - me oleme kõvasti allpool ametlikku, Euroopa Keskpanga plaanitud 2% normi,” sõnas ta.

Hetkel kuum