Ave Lepik • 2. detsember 2013 kell 8:54

Eestimaalase unistus: noorelt pensionile

Pooled 40- kuni 60-aastastest eestimaalastest tahaksid pensionile jääda enne ametliku pensioniea saabumist ehk enne 63. eluaastat ning finantseerida oma pensioniaega III samba säästudest, selgus SEB tänavusest pensioniküsitlusest.

Inimesed hakkavad pensionile ja pensioniraha kogumisele mõtlema alles 45- kuni 50-aastaselt ning kui vaadata 50-aastaste III samba finantsvõimalusi täna, siis need jäävad alla inimeste soovidele.

"Keskmiselt on III sambasse kogutud vara suurus 1500-2000 eurot. Seega, kui elada äärmiselt askeetlikult, näiteks 100 euroga kuus, siis ei jätkuks sellest rahast ikkagi rohkemaks kui aastaks-kaheks,“ ütles SEB elu-ja pensionikindlustuse juht Indrek Holst.

SEB pensioniküsitluses leidis taas kinnitust hüpotees inimeste ootustest, et alla 40-aastastel on eesmärk teha tööd nii kaua kui võimalik ja pensionile jäämine ei tule kõne alla.  Samas paar aastat vanemad vastajad soovivad võimalusel jääda pensionile varem, vähemalt 63-aastaselt.

„Oodatav eluiga üha kasvab ja keskmiselt veedetakse pensionil kakskümmend aastat. Et nautida pensionipõlve, peaks pensioniks hakkama koguma kahekümnendates ehk kogumisperiood võiks olla üle 35 aasta. Kogutud raha tuleb jagada kahekümne aasta peale,“ selgitas Holst.

Hetkel kuum