10. detsember 2013 kell 21:00

Ehitus. Sarmet: Eestis on ehitised ohutumad kui Lätis

Eestis on erinevalt Lätist ehituskontroll tugevam ning seetõttu on meil ka ohutumad ehitised, rõhutas majandusministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Margus Sarmet.

“Suurte rahvarohkete hoonete puhul on meil ekspertiisikohustus, omaniku järelevalve, mida Läti seadus minu andmetel ei tunne. Ja ehituskultuur on õnneks natuke kaugemale arenenud,” rääkis Sarmet eelmisel nädalal toimunud ehituskonverentsil. Ta rõhutas, et Eestis on kasutusel funktsioonid, mis tagavad parema ehituskvaliteedi ning ohutumad ehitised.

Läti katastroofi kohta tema sõnul ennatlikke järeldusi teha ei tohiks, kuna ametlikke uurimistulemusi siiani ei ole tulnud. “Kui saame teada, mis tegelikult juhtus, siis saame teha riski- ja kontrolliplaanid ja kõik muud asjad. Ärme torma ajas ette,” soovitas Sarmet.

Konverentsil osalejad küsisid ka Läti Maxima-tragöödia näitel, et kas riik peaks muutma hankeseadust, mis praegu sunnib ehitama 20% alla omahinna. Sarmeti sõnul võib ehituse hinnal ja ehituse ohutusel olla kaudne seos, ent see ei pruugi nii olla.

Konverentsil nenditi ka, et Eesti projekteerijate töö on tihtilugu ülejala tehtud, käimata kordagi objektil. “See, et projekteerimise aeg on liiga lühike ja tehakse palju alapakkumisi, võib kaasa tuua teatud asjade tegemata jätmise,” nentis Sarmet ja lisas, et need tegurid ei ole aga kindlasti korrelatsioonis.

Hetkel kuum