• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rõivas tahab long drink’i maksu tõsta

  Sotsiaalminister Taavi Rõivas kavatseb võtta ühendust Põhja- ja Baltimaade kolleegidega, et algatada ELis arutelu alkopoppide ehk värviliste alkohoolsete segujookide kallimaks maksustamiseks.

  “Oleme terviseministritega arutanud, et võiks olla suurem vabadus alkopoppide aktsiisi määramisel. Plaanin sel teemal kirjutada Põhja- ja Baltimaade kolleegidele, et arutelu ELi nõukogus algatada,” ütles Rõivas.
  Äripäev kirjutas aprillis kurioosumist, kus sama kangusega long drink’ide aktsiis erineb Eestis 2,5kordselt ainult seetõttu, et üks long drink on valmistatud džinnist, teine veinist.
  Maksujokk. Eesti õlletootjad kavaldavad nii tarbija kui ka riigiga – müüvad puuviljaveinist tehtud märjukest džinnikokteili pähe, makstes 2,5 korda vähem aktsiisi kui Soome konkurent Hartwall, kes kasutab kokteilis tõepoolest ainult džinni.
  “Kui saame võimaluse alkopoppidele eraldi aktsiisimäär kehtestada, siis see võib loomulikult mõjutada ka eri meetodil toodetud sarnaste alkopoppide aktsiisi ühtlustamist,” kommenteeris Rõivas kevadel.
  Nüüd märkis ta, et alles siis, kui Euroopa Liidus on ühtne arusaam alkopoppide maksustamise teemal, on meil võimalik algatada riigisisene arutelu nende toodete õiglase ja maksustamise üle.
  Millal arutelu võiks Euroopa Liidu tasandile jõuda, ei osanud Rõivas öelda, kuna soovib kolleegidega enne  ka mitteametlikult teemat arutada.
  Õllega teine lugu. Kui alkopoppide kõrgemat maksustamist peab Rõivas oluliseks, siis õlle- ja viinaaktsiisi 2,6kordset vahet õlle kasuks ei soovi Rõivas muuta.
  Selle vahe vähenemine õhutaks tema hinnangul rohkem kanget alkoholi tarbima. Rõivasega koos Reformierakonda kuuluv õlletööstuse A. Le Coq juht Tarmo Noop on öelnud, et õlle ja viina aktsiisimäärade vahe vähendamine oleks arulage.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aivar Uutar: renoveerime kinnisvara energiasäästlikuks tulemusest sõltuva ergutusega
Senise vaid avaliku sektori hoonefondi ja elamute renoveerimistoetus on ajale jalgu jäänud. Energiatõhususe visionäär Aivar Uutar pakub arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis välja uue lahenduse.
Senise vaid avaliku sektori hoonefondi ja elamute renoveerimistoetus on ajale jalgu jäänud. Energiatõhususe visionäär Aivar Uutar pakub arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis välja uue lahenduse.
Elmo Rent jäi novembris käibeprognoosile alla Selle aasta käibeprognoos on aga juba ületatud
Elmo Rent kasvatas novembris aastatagusega võrreldes käivet, aga võrreldes oktoobriga langes see hooajalistest teguritest tingituna tublisti, selgub börsiteatest.
Elmo Rent kasvatas novembris aastatagusega võrreldes käivet, aga võrreldes oktoobriga langes see hooajalistest teguritest tingituna tublisti, selgub börsiteatest.
Eestis kaks elektritootjat rivist väljas, hind kasvab päeval üle 500 euro Elektri import Venemaalt on tugevalt pärsitud
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Analüütik: suurema palga küsija süvendab hinnatõusu
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.