Alyona Stadnik • 18. detsember 2013 kell 14:10

Maksuõiguse advokaat: kaubad on alamaksustatud

Advokaadibüroo Sorainen maksuõiguse advokaat Tanel Moloki ja partneri Kaido Loori sõnul on maksusüsteemi uuendamise ja kaasajastamise debatt kindlasti teretulnud.

"Tänase maksusüsteemi probleem on selles, et teenused on üle- ja kaubad vähemaksustatud. Maksusüsteem soosib sellega ühelt poolt madalaid palkasid ja teiselt poolt ohtrat tarbimist," selgitasid advokaadid. "Tuleks kaaluda „heade asjade“ nagu töö andmise ja teenuste tarbimise vähesemat maksustamist ning keskkonda kahjustava ja ületarbimise kõrgemat maksustamist."

Nad lisasid, et aktsiisid ja keskkonnatasud meil juba on, miks mitte vähendada üldist tulu- ja käibemaksumäära teenustelt ning maksustada selle asemel kõrgemalt näiteks väikese kasuteguriga tooteid. "Kui eeldada, et teenused saavad asendada kaupasid, siis nii läheks ehk vähem raha välismaistele tootjatele ja võibolla jääks selle võrra rohkem raha kodumaistele teenusepakkujatele," märkisid advokaadid.

Maksumuudatuste läbiviimisel peaks aga nende sõnul lähtuma vanasõnast, mis käsib enne lõikamist üheksa korda mõõta. "Hea meelega ei loeks ülepäeviti esimese asjana uudiseid selle kohta, et üks või teine maksumuudatus on avalikkuse, presidendi või kohtuvõimu silmis liigse kiirustamise ja läbimõtlematuse tõttu negatiivse hinnangu saanud," märkisid nad.

Endine majandusminister ja praegune Tavidi kullasuuna juht Meelis Atonen ütles Postimehele, et Eestil oleks viimane aeg taas maksusüsteemiga midagi uuenduslikku ette võtta. Eesti innovaatilise maksusüsteemi tuumaks võiks tema arvates olla tulumaksu täielik kaotamine.

Hetkel kuum