Marta Jaakson • 5. märts 2014 kell 13:40

Kross: Vene luure on meeleheitlik

On tähelepanuväärne, et venelased on otsustanud ühe taolise kõne avalikuks tegemisega oma vaenuliku luuretegevuse üsna ülbelt omaks võtta, ütles endine luurekoordinaator Eerik-Niiles Kross.

"Tähelepanuväärne ei ole mitte asjaolu, et Vene luure on Eesti välisministri kõnesid pealt kuulanud," kommenteeris Eerik-Niiles Kross välisminister Urmas Paeti ja ELi välispoliitika juhi Catherine Ashtoni telefonivestluse internetti lekkimist. "Et Eesti kui NATO ja ELi liikme valitsusametnike kommunikatsioon on Vene eriteenistuste erilise tähelepanu all, peaks olema selge kõigile, kes vähegi välispoliitilisi reaalsusi tajuvad. Tähelepanuväärne on, et venelased on otsustanud ühe taolise kõne avalikuks tegemisega oma vaenuliku luuretegevuse üsna ülbelt omaks võtta."

Krossi sõnul näitab see, et Ukrainas toimuvas suures vastassseisus on panused äärmiselt kõrged. "Küllalt väärtuslik luureoperatsioon kompromiteeritakse ehk avalikustatakse ühe väikese infosõja võidu nimel. See on küllalt meeleheitlik käitumine," kommenteeris Kross.

Mis puutub avatud ehk krüpteerimata telefoniliinide, samuti mobiiltelefonide pealtkuulamisvõimekusse, siis venelased suudavad vahelt võtta kõiki Eestis tehtavaid kõnesid, märkis Kross. 

"See ei tähenda, et nad oleksid tehniliselt tohutult arenenud, lihtsalt tehnoloogia areng võimaldab seda ka kaugelt ja üsna lihtsalt. Loomulikult omab Eesti ka krüpteeritud ja turvalisi sidekanaleid NATO ja ELiga ning sensitiivne välispoliitiline info liigub sedakaudu," jätkas Kross.

"Antud lekke puhul on venelaste tegelik eesmärk ilmselt tõmmata tähelepanu Ukraina ümber toimuva infosõja põhilisele propagandakanalile Russia Today. Taolisetele infooperatsioonidele on soovitav mitte reageerida, segadus ja vastastikused süüdistused oleks täpselt see, mida vene luure antud juhul loodab saavutada," ütles Kross.

Hetkel kuum