Üle 60% peredest ei suuda säästa

Kaisa Gabral 11. aprill 2014, 12:59

Kuigi viimastel aastatel on Balti riikide perede majandusseis väidetavalt paranenud, ei suuda enam kui pooled eestlastest kuupalgast midagi säästa, selgus CV Keskuse küsitlusest.

Viimase tööturu-uuringu kohaselt plaanis palgatõusu 38% tööandjatest, kuid värskest CV Keskuse küsitlusest selgub, et töövõtjad ei suuda endiselt oma sissetulekust raha kõrvale paigutada. Üle 2600 vastajaga küsitlusest selgus, et koguni 63% vastanutest ei suuda mitte midagi oma kuupalgast säästa.

„Varieeruvad tegurid on küll töötasud, püsikulud ning tarbimisharjumused, kuid võimetus säästa on siiski tugev ohumärk. Teadmata säästmisvõimaluste puuduste põhjuseid ja tagamaid, võime välja lugeda eestlaste rahulolematust tänase palganumbriga. Taoline olukord annab võimu taas kord tööandjale, kuna ilma igasuguste säästudeta oleks töötajal töökoha vahetus täna väga julge samm“, kommenteeris tulemusi CV Keskuse turundusjuht Henry Auväärt.

Kui mõni aeg tagasi uuris CV Keskus eestlaste töökohavahetuse põhjuseid, selgus, et kõigest 5,20% inimestest vahetab töökohta palga tõttu ning koguni 40,71% püsib töökohal kuni lepingu lõppemiseni või töökoha kadumiseni. Säästmisvõimaluste puudumine selgitab CV Keskuse uuringu läbiviijate aga olukorda, kus palgaga ei olda rahul, kuid samas puudub ka võimalus edasi liikuda.

Rahulolematu palgaga töötaja on CV Keskuse hinnangul oht ka tööandjale, kuna annab võimaluse konkurentidel töötaja üle meelitada lihtsalt kõrgema palganumbriga. CV Keskuse tegevjuht Paavo Heil soovitab taolist olukorda ennetada ning maksta töötajatele õiglast palka ning töötasustamise tingimused ettevõttes läbipaistvaks muuta.

Küsitlus viidi läbi märtsikuu jooksul ning vastanuid oli 2612. Küsitletutest 78% olid tööga hõivatud, 13% hetkel töötud ning 9% õpilased või üliõpilased.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    14. April 2014, 12:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing