Kas tulekul on USA aktsiaturgude krahh?

Rainer Saad 14. aprill 2014, 11:23

USA tehnoloogiaettevõtteid kajastav aktsiaindeks Nasdaq on selle aasta tipust langenud 7% ning S&P ja Dow Jones kumbki 3%. Kuigi tegemist pole suurte langustega, hoiatab Business Insider, et tulekul võib olla aktsiaturgude krahh.

Kolm peamist ohumärki krahhiks on: 1) aktsiad on endiselt väga kallid, 2) ettevõtete kasumimarginaalid on rekordkõrgel, 3) Föderaalreserv vähendab enda võlakirjade ostmise programmi suurust.

Vaatamata selle aasta aktsiahindade langusele on aktsiad endiselt väga kallid. Hinna ja tulu suhe on praegu kõrgeim pärast 1929. ja 2000. aastat. Mõlemad aastad on läinud ajalukku kui aktsiakrahhide aastad.

Tänased kasumimarginaalid on ülekaalukalt ajaloo kõrgeimad. Eelnevatel kordadel, kui kasumimarginaalid on jõudnud rekordkõrgele, on sellele järgnenud kiire langus.

Pidu aktsiaturgudel võib otsa saada ka seetõttu, et Föderaalreserv vähendab enda igakuist võlakirjade ostmise programmi. Föderaalreserv vähendas märtsis enda võlakirjade ostmise programmi suurust kümne miljardi võrra, 55 miljardi dollarini. Detsembris oli igakuise stiimulprogrammi suurus 85 miljardit dollarit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. April 2014, 09:31

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing