FI: tarbijakrediidile tuleb panna ülempiir

Kaisa Gabral 16. aprill 2014, 13:15

Finantsinspektsiooni hinnangul peaks tarbijakrediidi järelevalves olema konkreetne laenukulu ülemmäär.

"Näeme vajadust hinna reguleerimiseks, peab olema konkreetne laenukulu ülemmäär, intress mitteujuv. Täna kujundavad krediidiasutused intressi ise läbi keskmise laenu hinna. 20% pealt 36% peale on see tõusnud juba," rääkis finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm pressikonverentsil.

Lisaks peaks tema hinnangul olema tarbijakrediiti pakkuvatel asutustel ka kohustuslik tegevusluba. See looks Nõmme hinnangul uue dimensiooni.

"Samuti peaks olema rangem maksevõime hindamine. Me arvame, et siin on regulatiivsel tasandil ja finantsjärelvalvel võimalik palju ära teha. Meil on tegevusloa haldamise ja menetlemise kogemus täna olemas," märkis Nõmm.

Ka kindlustusvahenduse osa on Eesti turul Nõmme sõnul hetkel suur. "Mis on tegelikult tore, konkurentsiaspekt on turul juures. Teisalt on kindlustusmaaklerite sektor Eestis juba väga mõjukas, muret teeb kindlustusvõtjate vähene teadlikkus kindlustusmaakleri lojaalsuskohustusest kindlustusvõtja ees. Samuti on turul olnud laual küsimus, kas kindlustusmaakleri tasustamine on okei ja kas seal pole huvide konflikti," rääkis Nõmm.

Täna toimus finantsinspektsiooni pressikonverents, kus räägiti finantsuru viimastest arengutest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. April 2014, 08:49

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing