Euroala ääreriikide intressikulu üle 130 mld euro

Sirje Rank 21. aprill 2014, 09:56

Euroala suure võlakoormaga nn perifeeriariikidel, mille laenukulud on euroala kriisi rahunedes oluliselt alanenud, tuleb tänavu oma olemasoleva võlakoorma intressideks maksta 130 miljardit eurot, on IMFi andmetele tuginedes välja arvutanud ajaleht Financial Times.

Kuna majanduskasv kidub ja eelarved on ikka alles defitsiidis, jätkab see Portugali, Iirimaa, Itaalia, Kreeka ja Hispaania (nn PIIGS riigid) intressikulu kasvu.

Kõrged intressikulud pärsivad raskustes riikide võimet investeerida ning üleval hoida oma sotsiaalkindlustussüsteeme.

Portugal näiteks maksab tänavu intressideks 7,3 miljardit eurot, mis on enam kui riigi kogu hariduseelarve ja pea niisama suur summa kui kulutatakse tervishoiule. Sama palju maksab intressideks ka Iirimaa. Itaalia intressikuluks on FT rehkendanud tänavu 78,7 miljardit eurot, Hispaania maksab 32,2 miljardit ja Kreeka 7,6 miljardit eurot.

"Kui inimesed ei hakka mõtlema radikaalsetele lahendustele - majanduskasvu ergutavatele reformidele või võlgade restruktureerimisele -, jäävad need võlad majanduskasvu ja valitsuse kulutamise võimalusi pärssima veel aastateks," ütles Barclays panga ökonomist Antonio Garcia Pascual.

Euroopa Komisjoni viimase prognoosi järgi on Portugali võlakoorem tänavu 126,6% SKPst, Iirimaal 120,3%, Itaalial 133,7%, Hispaanial 98,9% ja Kreekal  177% SKPst.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. April 2014, 14:22
Otsi:

Ava täpsem otsing