• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  FT: Kreekal endiselt suur võlakoorem

  Ajal, mil Kreeka kohta käivad uudised räägivad valdavalt kriisist toibumisest, tuletab Financial Times kolumnist Wolfgang Münchau meelde Kreeka üle jõu käivat võlakoormat.

  Kreeka riigieelarve on primaarses ülejäägis, ehk kui jätta võla teenindamise kulud arvestamata, saavad kulud tuludest kaetud. Riigi jooksevkonto on ülejäägis, Kreeka ei sõltu enam välisinvestoritest.
  Viidates Kreeka poliitökonoomika eksperdi Yanis Varoufakise hiljuti koostatud sünge statistika loendile, nendib Münchau, et Kreeka majandus ei ole ei languses ega toibumas, vaid täielikus kollapsis.
  Investorite suurt huvi Kreeka viieaastase tähtajaga võlakirjade vastu selgitab Münchau kõrge tootluse väljavaate ja Kreeka praeguse võla struktuuriga - 80% Kreeka võlast on euroala riikide ja IMFi laenud, mida ei hakata tagasi maksma enne 2023. aastat. Ehk lähiaastatel on Kreeka maksevõimeline.
  Münchau jõuab ringiga tagasi põhiküsimuse juurde, milline mõistuse juures inimene kavandaks Kreekasse pikaajalist investeeringut, kui riigi võime oma pikaajaliste laenudega toime tulla on ikka küsimärgi all. Pikaajalisi investeeringuid saab riik loota vaid siis, kui üle jõu käiv avaliku sektori võlg on kas maha kantud või riik maksevõimetust tunnistanud. Kreekal on nüüd teoreetiliselt kaks valikut, märgib autor.
  Euroopa Komisjoni prognoosi järgi küünib Kreeka võlg tänavu 177%-le SKPst.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Vanglaleival Hubert Hirve varju nähakse jätkuvalt restoraniäris
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.